Nationellt förarbevis för utryckningsfordon viktigt


Idag kan utryckningsfordon köras av personer som har liten eller ingen erfarenhet alls att påkalla fri väg! Det är upp till varje enskild arbetsgivare att avgöra vilken kompetens den som kör ska ha.

Idag skiljer sig mellan olika arbetsgivarna vad det gäller anställningskrav, fortlöpande utbildning och förbyggande åtgärder för att köra utryckningsfordon.

Kommunal organiserar medlemmar inom både räddningstjänsten och ambulansen som kör utryckningsfordon och är berörda av att få till ett nationellt förarbevis. Enligt arbetsmiljölagen har arbetsgivaren skyldighet att se till att den som kör fordonet har kompetens för uppgiften, men reglerna efterlevs inte idag. Vid rekrytering förr krävdes att den som skulle anställas hade C-körkort, men idag finns inte alltid något sådant krav.


Utbildning och nationellt förarbevis

Den som anställs som brandman eller ambulanssjukvårdare förutsätts vara färdig för att köra på larm i tät trafik, bryta mot vissa trafikregler, köra mot rött ljus med alla risker som det innebär.

För att möta de krav som ställs på utryckningsförarna är det nödvändigt med en nationell utryckningsförarutbildning och ett nationellt förarbevis. Det är en fråga som Kommunal lyfter mot politikerna.

Detta händer just nu i frågan om förarbevis
Några frågor till Kalle Blomgren, ambulanssjukvårdare NU-sjukvården i Trollhättan, förtroendevald och deltagare i Kommunals referensgrupp för förarbevis i utryckningsfordon:

Vad är det viktigaste med ditt arbete i gruppen?
- Att vi får till ett nationellt förarbevis för utryckningsförare! Det är ju tunga fordon vi kör. Då ska man naturligtvis ha rätt kort. Idag räcker det med att ha B-körkort utfärdat före 1996-07-01, men vi borde ha ännu bättre. Vi kämpar för ett utryckningsförarbevis precis som de har i Norge, ett så kallat kod 160, och att alla i Sverige ska ha samma.”

Det här känns som en självklarhet. Varför är det svårt att få igenom?
- Jag håller med. Kommunal har jobbat hårt under en lång tid med att påverka politiken. Vi har träffat ansvariga ministrar. Dessutom har vi fått starkt gehör hos riksdagspolitiker, som skrivit flera motioner om detta.”

Vad händer just nu?
- Vi håller på med ett underlag för hur utbildningen till ett nationellt förarbevis skulle kunna se ut, och hur man övar på bästa sätt. Vi tycker att simulatorer är ett lämpligt sätt att träna på farliga situationer, lite som piloter gör. Experiment har visat att de som tränat med simulator kör mycket bättre och säkrare, dessutom kostnadseffektivt. Vi tittar också på att Risk-indikera alla förare för att optimalt öka säkerheten.”

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar