Manifestation för rätten till nattis i Botkyrka


Kommunfullmäktige i Botkyrka har beslutat att lägga ner barnomsorg på obekväm arbetstid - nattis - i kommunen. Men föräldrar, personal och allmänhet visade sitt stöd för rätten till nattis i Botkyrka under en manifestation på måndagen.

Över 60 procent av kvinnor i arbetaryrken arbetar ibland obekväm arbetstid. Det gäller inte minst inom Kommunals yrkesgrupper.

Kommunal sektion Botkyrka-Salem anser att tillgång till nattis är en självklarhet och tog initiativet till en manifestation utanför Botkyrkas kommunhus på måndagen.

- Barnomsorgen på natten är jätteviktigt utifrån så många aspekter. Finns det något vi kan göra för att påverka beslutet? frågade sektion Botkyrka/Salems ordförande Selda Elcim Christina Carlsson, verksamhetschef för förskolorna i Botkyrka.

- Ska man behöva flytta? Barnomsorgsverksamheten måste kunna fungera med ens liv, sa en ensamstående mamma som kommit till manifestationen.

Sektion Botkyrka/Salem hade även förslag på lösningar så att kommunen kan fortsätta erbjuda barnomsorg under kvällar, nätter och helger till de föräldrar som har behov av det.

- En lösning kan vara att barnskötare kan bli dagmammor helger, kvällar och nätter, sa Selda Elcim.

Omkring ett 30-tal familjer berörs av nedläggningen av nattis i Botkyrka som troligen kommer att ske i juni om inte beslutet dras tillbaka. En protestlista med nästan 500 namn kommer att lämnas över till utbildningsnämnden.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar