Krönika: Hjälp politikerna med verklighetskontakten


2022-12-14

Nu börjar det bli dags att följa upp alla vallöften som gavs från partierna innan valet. Politikerna som vann makten i din kommun eller region, hur klarar de sig så här långt?

Bild på Malin Ragnegård på balkong.
Foto: Kommunal.

Blir det fler fasta tjänster inom vård och omsorg? Vinterjackor och arbetsskor till hemtjänsten och förskolan? Flyttas schemaläggningen från konsulterna tillbaka till personalen?  

Signalen från regeringen verkar vara att den som håller så få vallöften som möjligt vinner, med blicken fixerad vid inflationens och prisökningarnas bistra verklighet. Fler kollegor i välfärden är inte prioriterat alls. Äldreomsorgslyftet riskerar att skrotas. Det slopade stödet för minskade barngrupper i förskolan lär inte göra något positivt avtryck i verksamheterna.  

Men din verklighet är precis lika verklig som ekonomin. Alla som har ett politiskt uppdrag behöver se det, och ta ansvar. Inte gripas av budgetpanik och skära vilt där resurserna verkligen krävs. 

Alla vi som är engagerade i Kommunal behöver nu påminna politikerna – oavsett partifärg – om att de har ett ansvar för människors verklighet.  Det är kortsiktigt och dumt att inte ta ansvar för alla motiverade och skickliga timanställda som vill ha ett fast jobb. Och när signalerna börjar komma om att fler har svårt att betala hyran och att barn bunkrar upp extra av skolmaten är det verklighetsfrämmande att inte satsa på tryggare anställningar. 

Jag kommer att göra allt jag kan: träffa ministrar, medlemmar, förtroendevalda och lokalpolitiker. Din verklighet behöver märkas, berätta om den!  

Malin Ragnegård
Förbundsordförande, 
Kommunal

Dela sidan