Krönika: Feminism behövs - här är konkreta bevis


Har du försökt prata om feminism med någon som inte tror att den behövs? Som påstår att det inte finns någon strukturell ojämställdhet i Sverige? Det vore roligt om det stämde, men tyvärr är det fel.

Kommunals ordförande Malin Ragnegård.
Foto: Kommunal

Tydliga, konkreta bevis finns på den könssegregerade arbetsmarknaden. Som facklig ledare i ett kvinnodominerat förbund är jag alltför van vid en kamp för sådant som borde vara självklart.

På arbetsplatser som domineras av kvinnliga arbetare råder obalans mellan krav och resurser, och en underbemanning som leder till stress. Personalen har liten kontroll och handlingsutrymme i arbetet. Enligt Arbetsmiljöverket har sju av tio chefer fler än 30 medarbetare, och därför svårt att vara närvarande i verksamheten.

Men på en mansdominerad arbetsplats är det ofta en ganska bra balans mellan krav och resurser, personalen har kontroll och handlingsutrymme, de är stressade bara ibland och andelen chefer som har fler än 30 medarbetare är bara en av tio. Därför kan de vara närvarande och hantera problem som uppstår. Kvinnor borde ha lika bra villkor – den feministiska kampen för vi i Kommunal. Facklig feminism handlar om det strukturella och materiella.

Som lönen. En månadslön för en av fem välfärdsarbetare (övervägande kvinnor) som jobbar i kommun eller region ligger på under 25 000 före skatt. Dessutom är det många som arbetar deltid – en annan strukturell ojämställdhet – och alltså tjänar ännu mindre. Vad gör vi åt det här? Vi organiserar oss! Vi bekämpar den här strukturen genom att bygga vår egen styrka. Du som är med i Kommunal – sprid ordet till fler!

Malin Ragnegård
Förbundsordförande, 
Kommunal

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar