Kommunals kommentarer till pensionsöverenskommelsen


Idag kom ett förslag om en ny pensionsöverenskommelse från den så kallade Pensionsgruppen, med politiker från sex riksdagspartier. Här kommer några frågor och svar om hur Kommunal ser på förslagen.

Vad tycker Kommunal om de här förslagen?

Det finns delar som är bra, men det saknas också viktiga bitar och det är Kommunal kritiska till. Det som är bra är att politikerna har förslag som riktar sig till de som har de sämsta pensionerna, den så kallade garantipensionen. Det är förslag som skulle ge mer i plånboken till en majoritet av Kommunals medlemmar. Men Kommunal vill också se en höjning av den avgift arbetsgivarna betalar till den allmänna pensionen. Visserligen ökar pensionerna totalt om fler jobbar längre, men det räcker inte på långa vägar. Den frågan får inte politikerna vara för fega för att ta i.

Vad tycker egentligen Kommunal om förslagen till höjda pensionsåldrar?

Höjd pensionsålder är tyvärr idag en utopi för många medlemmar i Kommunal. Politikerna hade kunnat föreslå en höjning till 80 år. Det hade inte gjort någon skillnad. Medlemmar i Kommunal slutar i dag i snitt vid 63 års ålder för att de är utslitna. Därför är det viktigaste här och nu att deras pensioner höjs. Hade det här förslaget bara handlat om höjd pensionsålder skulle Kommunal varit djupt kritiska till hela överenskommelsen. Nu är det dock en helhet som innehåller både bra och dåliga saker.

Vad är det som är bra med det här förslaget?

I grund och botten handlar det om att medlemmar i Kommunal faktiskt skulle få mer pengar i plånboken jämfört med dagens system om det här förslaget blev verklighet. Det beror bland annat på att 7 av 10 kvinnliga medlemmar i Kommunal som går i pension har det som kallas garantipension och den förbättras. Dessutom innehåller förslaget för Kommunal viktiga delar: politikerna lovar att även höja åldersgränsen för sjuksersättning och arbetslöshetsförsäkring.

Tycker Kommunal att allt annat med förslaget är bra?

Verkligen inte. Det är visserligen bra att åldern för när man kan få sjukersättning, dvs förtidspension, höjs. Men Kommunal anser att det förslaget är helt meningslöst om ingen ändå kan få sjukersättning och idag har Sverige OECD-världens hårdaste regler för att få sjukersättning. Samtidigt bedöms en 22-åring idag på samma sätt som en 63-åring som jobbat hela sitt liv i omsorgen. Det duger inte. Särskilt inte för medlemmar i Kommunal som jobbat länge i välfärden.

Vad händer nu?

Det kvarstår många års arbete innan politikernas förslag kan bli verklighet. Förslagen och kollektivavtalen måste anpassas till varandra. Vi måste också få se rejäla satsningar på arbetsmiljön och rätten till heltid, så att fler får upp sina pensioner den vägen. Där ska parterna vara med i ett partsråd och få påverka.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar