Kommunal vill skjuta upp avtalsförhandlingarna


Kommunal föreslår idag att förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal med SKR skjuts på framtiden. ”Medlemmarna i Kommunal har fullt upp med att lösa krisen för Sverige, i det läget kan vi inte förhandla”, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Kommunal tar ansvar för Sverige
Foto: Kommunal

Kommunals största kollektivavtal, med Sveriges Kommuner och Landsting, SKR, löper ut den sista april i vår.

Avtalet rör villkoren för bland andra undersköterskor, vårdbiträden, barnskötare och annan personal i vård, skola och omsorg.

Sverige hanterar just nu en stor kris till följd av Coronaviruset. Och det är medlemmarna i Kommunal som arbetar mitt i denna kris, det är de som ska lösa den och ta Sverige igenom det här. I det läget skulle vi som fackförbund naturligtvis aldrig ens teoretiskt kunna hota med konflikt. Det vore oansvarigt. Just nu tar medlemmarna i Kommunal ansvar för välfärden och den svåra situation landet befinner sig i. De förväntar sig samma av oss som fackförening, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Därför har vi kommit fram till att det bästa är att skjuta upp förhandlingarna om ett nytt avtal med SKR till i höst och föreslår idag att vi i stället förlänger det nuvarande kollektivavtalet. 

Nu tar vi ansvar för välfärden och den svåra situation landet befinner sig i. Jag vädjar till industrin och övriga arbetsmarknaden att göra samma sak och förlänga sina nuvarande avtal.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar