Kommunal vann kampen om arbetskläder i äldreomsorgen


- Vi har förflyttat berg och vi har lyckats. Det har varit en lång kamp som hela organisationen har varit involverad i. Det här är verkligen en stor seger för Kommunals medlemmar, säger ombudsman Ann Georgsson om att personalen inom äldreomsorgen ska ha rätt till arbetskläder.

Arbetet med att få arbetskläder till de anställda inom äldreomsorgen har förts på alla nivåer i Kommunal i decennier.
- Från början drevs det lokalt tills vi kraftsamlade och nyttjade alla nivåer i Kommunal, säger Ann Georgsson, ombudsman i Kommunal, som har arbetat med denna fråga sedan 2008.
Kommunal har drivit flera ärenden runt om i landet genom arbetsmiljölagen. I februari 2015 kom en kammarättsdom där Kommunal vann frågan om arbetskläder mot Malmö stad.
- Kommunal fick då rätt att arbetsgivaren skulle tillhandahålla arbetskläder tack vare att det fanns ett EU-direktiv.
Arbetsgivaren valde att överklaga domen till Högsta förvaltningsdomstolen.

Ny föreskrift
Under tiden införde Socialstyrelsen en föreskrift i januari 2016 om att basal hygien i vård och omsorg, som tidigare gällt bara inom hälso- och sjukvården, också skulle gälla inom vård och omsorg i kommunal verksamhet.
- Det var en delseger eftersom det var ett kvitto på att vi hade rätt om att arbetskläder behövs.
13 juni 2016 kommer domen i Högsta förvaltningsdomstolen där det konstateras att arbetsgivaren inte behöver tillhandahålla arbetskläder eftersom att det inte är reglerat i arbetsmiljölagen.
- Det blev ett dråpslag. Då måste vi välja väg: antingen driver vi frågan politisk eller till EU-domstolen då man i domen inte hade tagit hänsyn det EU-direktiv som säger att arbetsgivarna ska stå för de kostnader som rör säkerhet, hygien och hälsa i arbetet.
- Vi bedömde då att den snabbaste vägen var att fortsätta arbeta mot politikerna i Sverige.

Ansvaret hos kvinnorna
Hittills har man lämnat över ansvaret till de enskilda arbetstagarna att hindra smittspridning trots att det är av ett allmänt intresse. Ansvaret låg på kvinnorna själva att de har ansvar för sin egen arbetsmiljö.
En viktig person i kampen för arbetskläder har varit Kerstin Mannerkvist, som innan hon gick i pension, arbetade som hygiensjuksköterska på dåvarande Smittskyddsinstitutet.
- Hon har varit ett stort stöd i detta arbete, säger Ann Georgsson.

Tålamod och uthållighet
Nu kommer arbetsmiljöverket göra en ny föreskrift så att arbetsgivaren alltid ska tillhandahålla de arbetskläder som behövs för att förebygga olycksfall och smittspridning. Något som beräknas bli klart till januari 2018.
- Ska vi få till en förändring av denna dignitet krävs det både tålamod och uthållighet. Det är på det sättet vi kammar hem segrar. Men också tack vare att politikerna har förstått och fattar kloka beslut.

- Det här var en fråga som vi bara måste ro iland. Vi hade rätt hela tiden. Alla har bidragit att vi nu tar ett stort steg och sätter kvinnodominerande yrken på kartan i arbetsmiljölagen, säger Ann Georgsson.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar