Kommunal Lysekils tips för en hållbar kommunbudget


Kommunals sektion i Lysekil kommenterade kommunens budget i Lysekilsposten den 31 maj. Här kan du läsa vad de skrev.

Kommunal ser vissa framsteg i Lysekils budget, men saknar konkreta planer för hur arbetsgivaren tänker ta tag i de stora frågorna, personalbrist och arbetsmiljö. Två frågor som avgör hur välfärden i Lysekil ska se ut framöver och som dessutom hänger tätt samman med varandra.

Kommunen ligger förhållandevis bra till vad det gäller utbildad tillsvidareanställd personal. Men arbetsgivaren måste se allvaret i att det blir allt svårare att rekrytera utbildade undersköterskor, stödassistenter, barnskötare, elevassistenter, kockar, lokalvårdare med flera yrkesgrupper. Andelen utbildad personal krymper stadigt, vilket i förlängningen kan leda till brister i kvalité och säkerhet.

Kommunal ser inga direkta satsningar på att förbättra dessa gruppers anställningsvillkor, varken via löner, arbetstider, tjänstgöringsgrader eller arbetsmiljö. Det oroar oss och får oss att undra om arbetsgivaren insett allvaret i de problem som vi redan har och som tenderar att öka över tid. Satsningen på en arbetsmiljöutbildning är ett stort steg framåt för Lysekils kommun. Nu vill vi gärna se en fortsättningsplan för det arbetet, med fokus på personalfrämjande åtgärder.

När vi kommer till rätten till heltid, som ingår i det centrala kollektivavtalet mellan Kommunal och SKL, ska en tydlig handlingsplan ska vara klar den sista december i år. Den är ännu inte påbörjad i vår kommun. Arbetsgivaren har förvisso fem år på sig att genomföra heltider i verksamheterna, men det innebär ju inte att arbetsgivaren behöver ta hela den tiden i anspråk för genomförandet.

Kommunen måste självfallet hushålla med de medel den har, och ett effektivt sätt att göra det är att hålla personalen frisk. Det åstadkommer man inte genom

• låg bemanning
• otrygga anställningar
• hög andel vikarier, där mer parten saknar adekvat utbildning
• krav på att tillsvidareanställd personal ska vara tillgängliga dygnets alla timmar
• låg delaktighet och lågt inflytande över det egna arbetet

Varje chef har dessutom så många medarbetare att det blir omöjligt att se och bekräfta varje individ på ett bra sätt. Det medför också svårigheter när det kommer till individuella planer och lönesättning, något som i längden missgynnar personalen både utvecklingsmässigt och lönemässigt.

Utbildningsnämnden behöver bestämma en rimlig ambitionsnivå vad gäller andelen pedagoger kontra övrig personal. Barnskötare och elevassistenter med adekvat utbildning kommer alltid att behövas inom de olika skolverksamheterna. Liksom på många andra arbetsplatser arbetar man här i team. Har man inte med det i beräkningen leder det till problem med rekrytering av samtliga personalkategorier. Bristen på högskoleutbildade förskollärare är i dag ett problem, men värre blir det om våra yrkesutbildade personalgrupper slarvas bort i jakten på pedagoger.

Socialnämnden har påbörjat ett utredningsarbete kring kostnader för de olika verksamheterna, vilket är positivt. Men eftersom sjukskrivningstalen i de stora verksamheterna ligger oerhört högt, varav mycket är stressrelaterat, vill Kommunal också se ett fokus på mål och åtgärder kring arbetsmiljön, både den fysiska, organisatoriska och sociala.

Vi vill se mer konkreta mål från arbetsgivaren, på hur vi ska få alla typer av personal att söka sig till Lysekils Kommun och vilja stanna kvar här. Tipsen ovan får gärna ses som vår input i arbetet.

Kommunal sektion Lysekil,
genom Anneli Strandh, ordförande

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar