Kommunal kräver inte skadestånd


Kommunals styrelse riktar inga skadeståndskrav mot förra ordföranden Annelie Nordström och två tidigare förbundsstyrelseledamöter.

Våren 2016 granskade Aftonbladet Kommunal och Handelsbolaget Lyran och ett flertal missförhållanden uppdagades. Dåvarande förbundskassör Anders Bergström samt dåvarande ordförande Annelie Nordström lämnade sina uppdrag som en följd av granskningen.

Vid Kommunals kongress i juni 2016 beviljades inte Annelie Nordström och tidigare förbundsstyrelseledamöterna Marcelo Rojas och Cecilia Rhodin ansvarsfrihet. Kritiken från revisorerna grundade sig på vad som framkommit vid revisionen av HB Lyran för räkenskapsåret 2015. Kommunals revisorer lyfte i revisonen fram personer som haft ett fördjupat ansvar för Lyran och dess verksamhet och rekommenderade att dessa skulle nekas ansvarsfrihet, vilket kongressens ombud valde att följa.

Den nya förbundsstyrelsen tog initiativ till en extern utredning som genomfördes av advokatfirman Lindahl. De har gått igenom ett omfattande skriftligt material samt att de har genomfört intervjuer. Deras slutsats är att de förhållanden som revisorerna anmärkt på inte är av sådan art att det föreligger krav på skadestånd.

- Att någon nekas ansvarsfrihet är en tydlig markering om missnöje med utfört arbete. För mig som ny ordförande, och för nya förbundsstyrelsen, var därutöver en grundlig genomgång av juridisk expertis nödvändig som beslutsunderlag. Det fick vi nu. Jag känner mig trygg med att vi tar ett väl avvägt beslut när vi väljer att inte lägga mer resurser på att försöka driva frågan vidare, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar