Kommunal anmäler Göteborgs spårvägar till Arbetsmiljöverket
De italienska spårvagnarna dras med många problem som drabbar både förare och passagerare.
Göteborgs stad och Västtrafik har nu tröttnat på de dåliga spårvagnarna från Italien. Vagnarna har haft många problem ända sedan de togs i bruk 2006. Problemen har inneburit att vagnarna har tagits ur bruk och kollektivtrafiken har blivit lidande.
Arbetsmiljön i förarhytterna har också varit undermålig, något som spårvagnsförarna har besvär av. Värst har varit icke fungerande klimatanläggningar som gjort att föraren fått arbeta i upp till 34 graders värme under varma dagar, och tvärtom alldeles för kallt under vintern. Framförallt hettan gör det svårt för föraren att behålla fokus, vilket också är en säkerhetsrisk, enligt Kommunals huvudskyddsombud Mikael Lyckeklint. Arbetsgivaren har bidragit med temporära lösningar som fläktar och värmare, men de har inte löst problemen fullt ut.
Många medlemmar har också ont av att förarstolarna inte går att ställa in efter förarens behov. För vissa personer fungerar det utan problem, andra har det riktigt illa eftersom en förare tillbringar upp till fem timmar på raken i sin stol och tio timmar under en dag.
Enligt Mikael Lyckeklint inleddes en upphandling av nya förarstolar i januari 2014, men ännu har inget förbättring skett. Han befarar att många tröttnar på att skriva tillbudsrapporter, då ändå inget händer. En möjlighet att är begära skyddsstopp för de dåliga vagnarna, men det innebär ju stora konsekvenser för kollektivtrafiken. Inte minst med tanke på att flera vagnar redan saknas då de är på underhåll på grund av mögel och rostskador.
Förra veckan anmäldes Göteborgs spårvägar till Arbetsmiljöverket, då inga hållbara förbättringar genomförts. Enligt sektion Spårvägen Trafik Tekniks ordförande Marcus Sjömark har problemen tagits upp i inte mindre än elva samverkansmöten och över 200 tillbud har skrivits.
Lyssna på P4 Göteborg och hör Mikael Lyckeklint, Kommunal och Johan Nyhus, Trafiknämnden (S) berätta om bristerna med vagnarna och hur kommunen nu går vidare.