Hur mycket mer stress tål Kungälvs kommun?


2017-02-09

Det frågar sig Kommunal Kungälv tillsammans med Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund i en gemensam artikel i Kungälvs-Posten den 7 februari.

Den ökade stressen i arbetslivet är ett samhällsproblem som inte lämnar någon oberörd. Det drabbar medarbetare i vård, skola och omsorg samt de grupper inom välfärden som de dagligen möter i sitt arbete. Försäkringskassans statistik över psykisk ohälsa talar sitt tydliga språk. Kungälvs invånare sjukskrivs näst oftast av alla i hela landet pga stressrelaterade diagnoser. Av 290 kommuner är det bara i Sorsele man mår sämre.

Den kommande treårsperioden vill politikerna i Kungälv spara 900 miljoner på kommunal verksamhet. Arbetsbelastningen för lärare, förskollärare, barnskötare, undersköterskor, socialsekreterare, stödassistenter mfl. riskerar att ökas ytterligare. Kungälvsbor som behöver kommunens tjänster kommer att möta anställda som har en allt orimligare arbetssituation och allt större obalans mellan krav och resurser. Detta i ett läge där invånarna i Kungälv redan ligger i topp vad gäller stressrelaterade sjukdomar.

Stressen i arbetslivet är inte längre bara en fråga för arbetsgivare och fackförbund. Den ökade stressen påverkar hela samhället. Från små barn i förskolan till äldre på våra äldreboenden. Med minskade ekonomiska ramar för välfärden kommer stressen att öka ännu mer. Som fackförbund ställer vi oss såklart mycket kritiska till det val kommunens politiker har gjort eftersom det drabbar våra medlemmar. Men vi kan inte låta bli att undra, är det verkligen den här vägen redan stressade Kungälvsbor vill att politikerna väljer? Hur mycket mer stress tål Kungälv? Siktar vi på jumboplatsen?

v

Kategorier

Dela sidan