Hur har du märkt av Kommunals förändringsarbete under året?


Vi frågade fyra ombud på Kommunals förbundsmöte om hur det förändringsarbete som pågår i Kommunal märks av i sektioner och avdelningar.

Aristide Bamane, barnskötare
Namn: Aristide Bamane
Yrke: barnskötare
Avdelning: Stockholm

’’Ja och nej. En del av förändringsarbetet hade vi redan börjat med i sektion Skärholmen innan skandalen. Exempelvis ska vi verka arbetsnära i det fackliga arbetet och vi har mentorskap – som är ett sätt att ge stöd till ombuden. Det räcker inte med att skicka folk på utbildningar och tro att de gör underverk på arbetsplatsen därefter. Ombuden behöver stöd i sitt arbete.

Jag tycker att förändringsarbetet i Kommunal har stärkts och det syns i verksamheterna. Det arbetsplatsnära arbetet är viktigt. Vi kan då berätta vilka vi i facket är, vilka frågor vi arbetar med och förtydliga för medlemmarna vad vi gör.

Jag berättade för en medlem att nu ska jag löneförhandla så ni förhoppningsvis får bättre lön än min barnskötarlön. Då fick jag till svar: va, jag trodde alla ni i facket hade jättebra löner!”

Christine Marttila, undersköterska
Namn: Christine Marttila
Yrke: undersköterska
Avdelning: Väst

”Det talas mycket om Tuppen på Instagram och Facebook, många tycker det är jättekul och såg Tuppen på teve hos Filip och Fredrik. Det är bra att våga vara mer skämtsamma och inte så strikt fackliga hela tiden.

Medlemmarna uppskattar detta - det är mest förtroendevalda som är irriterade om vi skriver på  sektions egna facebooksida: ha en tuppenhelg! Men det ger många fler delningar. Medlemmarna lever mer digitalt och vi måste våga lite för att nå de som inte hör av sig annars.

Medlemmarna är intresserade av bloggar och poddar och det är fantastiskt att Johan Ingelskog och Lenita Granlund har en podd! Det är en jättestor förändring – det blir mer avslappnat och de blir som helt vanliga människor.

Allt fler hör av sig till sektionen (SU-Östra) än tidigare upplever vi. Det tycker vi är jättebra.  Tyngdpunkten i det fackliga arbetet för oss är lönerna - vi ligger alldeles för lågt lönemässigt Vi har hårt politiskt motstånd i västra Götalandregionen och vi har inte fått igenom undersköterskesatsningen för alla grupper.”

Lena Jonsson, fotvårdsspecialist
Namn: Lena Jonsson
Yrke: fotvårdsspecialist
Avdelning: Mitt

”Jag har uppfattningen att vi lokalt ska rätta till det som ställdes till på central nivå. Jag har haft förtroendeuppdrag sedan 1975 och jag känner att vi hela tiden har utvecklats lokalt och att vi arbetar medlemsnära.

Det finns två läger angående tuppen – många är irriterade och tycker att ha symbolen med en tupp för ett kvinnodominerat förbund känns fel. De tycker det vore bättre om pengarna lades på medlemmarna i stället för en dyr kampanj. Andra tycker att det är en kul grej.
Nu är det väldigt viktigt att medlemmarna ser att det verkligen blir något av de förslag som kommer in till Kommunal.

Fortfarande är besvikelsen stor bland oss undersköterskor som har fortbildat oss till fotvårdsspecialister, ambulanssjukvårdare, rehab assistenter och barnsköterskor över att avtalet skrevs så att arbetsgivarna kunde tolka det som de själva ville, vilket betydde att vi blev undantagna från lönelyftet förra året. Vi känner oss svikna av våra egna företrädare.”

Oscar Karlsson,vaktmästare/resurs
Namn: Oscar Karlsson
Yrke: vaktmästare/resurs
Avdelning: Stockholm

”Fokus har blivit att lyfta fram medlemsdialogen med Tuppen som verktyg för den. Det är lite vagt med Kommunal vaknar – vad innebär det egentligen? Men något är på gång.

Man kan tycka vad man vill om Tuppen men den har gett Kommunal och Tobias Baudin mycket uppmärksamhet och tid i media som kan användas för att lyfta fram våra yrken som är bortglömda i samhällsdebatten.

Jag får ofta höra från medlemmar att de håller tummarna för att det ska bli bra med den nya ledningen och återigen bli fokus på våra yrken.’’

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar