Hallå där, Johan Ingelskog – Kommunals nya avtalssekreterare!


Idag på Kommunals förbundsmöte valdes en ny avtalssekreterare som ska efterträda Lenita Granlund efter hennes tio år på posten. Till uppdraget valde förbundsmötet Johan Ingelskog, som därmed lämnar sitt uppdrag som enhetschef för arbetsplats- och avtalsenheten på Kommunals förbundskontor. Vi fick en chans att ställa några första frågor.

Johan Ingelskog
Johan Ingelskog blev vald till ny avtalssekreterare på Kommunals förbundsmöte 2020
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Grattis Johan Ingelskog, hur känns det?  

– Omtumlande. Jag är extremt stolt över att ha fått förtroendet och samtidigt ödmjuk inför uppgiften.

Vad är din relation till Kommunal? 

– Jag älskar Kommunal, fackföreningen med Sveriges viktigaste medlemmar. Min mamma är undersköterska och har varit medlem i hela sitt yrkesliv så relationen har funnits hela mitt liv. Sedan har jag också jobbat nio år inom Kommunal med avtalsfrågor och värvning. En ynnest.

Vad ser du mest fram emot i din roll som avtalssekreterare? 

– Att tillsammans med medlemmar, förtroendevalda, delegationer och ombudsmän få kämpa för bra kollektivavtal. Det blir en intensiv och spännande höst där vi tillsammans i Kommunal går in en historisk avtalsrörelse. Inte kommer det bli lätt, men tillsammans vet jag att vi kommer lyckas. Det är medlemmarna, deras yrkesskicklighet och insatser värda.

Du hamnar rakt i hetluften med en uppskjuten avtalsrörelse som drar igång alldeles snart. Vad tror du blir den största utmaningen i höst? 

– LAS-förhandlingarna och avtalsrörelsen med de höga förväntningarna. Men det är Kommunals tid nu – eller hur?

Fakta - vad gör en avtalssekreterare?


Avtalssekreteraren har det övergripande ansvaret för att leda förbundetsavtalsförhandlingar.  

Avtalssekreteraren utgör tillsammans med förbundsordförande och förbundssekreterare ledningen för förbundet. Förbundsledningen styr verksamheten enligt de beslut som kongressen, förbundsmöten och förbundsstyrelsen fattar.  Avtalssekreteraren har det övergripande ansvaret för att leda förbundets avtalsförhandlingar.  

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar