Full aktivitet på kyrkogården inför allhelgonahelgen


Det råder full aktivitet bland personalen på Skogskyrkogården i Jönköping. En mängd olika sorters kransar och ljung ska placeras ut på gravarna innan allhelgonahelgen. Säsongsarbetare och fast anställda hjälps åt med arbetet.

Här arbetar personalen i team

Bobby Andersson ägnar sig främst åt anläggningsarbeten, men på kyrkogården arbetar personalen i team.

- Vi är femton fast anställda och nio säsongsarbetare. Vi jobbar även med kyrkogården i Ljungarum. Alla hjälps åt med alla arbetsmoment så jobbet blir väldigt omväxlande.

Bobby Andersson har arbetat här i sju år och trivs med sin arbetsplats.

Det är ett fritt jobb där du får vara utomhus, vår arbetsgivare är bra och man sköter sig själv.

Vi promenerar runt i den kuperade kyrkogården som delvis ligger i en vacker skog. Bobby Andersson visar allt från gravar som han grävt och byggnader som han har snickrat till arbeten med dränering.

- Alla som arbetar här gör ett viktigt jobb. Gräsmattor, blommor och planteringar måste skötas. Nu på hösten är det mycket barr och löv som ska hållas efter. De gör det så snyggt här och vi försöker hjälpas åt.

Viktigt med arbetsmiljöfrågor

Bobby Andersson kör också grävmaskin och arbetsmiljöfrågor är en viktig del av arbetet.

Alla nya säsongare får en kurs i gravgrävning och hur det arbetet utförs säkert. Tänk vad som kan hända om det inte görs rätt, säger han medan han visar oss en nygrävd grav som är 1.60 meter djup.

Insidan av graven inklädd med brädor för att undvika ras. Ovanpå brädorna sitter en grön väv för att det ska se snyggt ut vid gravsättningen. För gravar som ska innehålla fler kistor grävs ett djup på 2.70 meter.

- Men det blir allt färre kistgravar. Det beror inte på platsbrist utan att många väljer de alternativa gravarna idag.

Alternativa gravplatser vanligare

Det finns fyra alternativa gravplatser på Skogskyrkogården. Alla med olika utformning. Det är konstnärligt utsmyckade lundar där många vilar tillsammans. Men till skillnad från vanliga minneslundar finns här plaketter med de avlidnas namn där anhöriga kan lägga blommor eller sätta ned ett ljus.

Bobby Andersson visar oss en vacker ovalformad mur med öppningar på kortsidorna.

- Vi fick i uppgift att bygga denna mur med kullersten, men då föreslog vi i stället att den skulle byggas av  tranåsgranit så att det mer såg ut som en gärdsgårdsmur. Alla tyckte att det skulle bli snyggare och så fick det bli.

- Vi åkte därför till Tranås och valde själva ut graniten.

Möjlighet att påverka skapar trivsel

Möjligheten att påverka arbetsuppgifter skapar engagemang och trivsel. Bobby Andersson känner verkligen till varenda sten i muren.

Han häller lite vatten på graniten.

Titta vilken vacker röd färg den får när den är blöt. Alla stenar har olika former. Här har du en som ser ut som Ahlgrens bilar och den där påminner om en 28 tums teve.

Det är en glad och trivsam stämning bland de anställda. De verkar ha trevligt tillsammans. Dagen innan vi träffas har alla varit på föreläsning om begravningstraditioner för olika religioner.

- Det var intressant. I länderna runt Medelhavet ska exempelvis de avlidna begravas inom två dygn. I Sverige betyder det att om det skulle vara tjäle vintertid går det att lösa genom att marken kan mjukas upp med ett värmetråg.

Hållbarhet viktigt

Hållbarhet är en viktig del av arbetet på Skogskyrkogården. Här finns exempelvis möjlighet att köpa gamla stenar från gravar som har tagits bort. Stenarna blästras om och kan på så sätt återvinnas.

Det är dags för Bobby Andersson att återgå till dagens arbete. Han kliver upp i sin grävmaskin där det hänger två plyschtärningar i backspegeln.

- Det som gör det trivsamt är att få göra olika skilda moment i arbetet. Det är nästan en utmaning varje dag. Det är därför som jag stannar kvar här, säger Bobby Andersson.


Av: Johanna Stjerna

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar