Förenklad handläggning av biståndsbedömning strider mot lagen


Får kommuner tillämpa schabloner som till exempel säger att en dusch får ta ett visst antal minuter? Förvaltningsrätten i Jönköping har avgjort frågan i en intressant dom.

Det är den så kallade Linköpingsmodellen som förvaltningsrätten tagit ställning till. Modellen innebär att kommunen tillämpar så kallad ”förenklad handläggning” av äldres ansökningar om äldreomsorg. För personer över 75 år innebär det att man utgår från den äldres önskemål och bedömning av sina behov. Den äldre gör tillsammans med den som ska utföra hemtjänsten (ett privat företag eller kommunens egenregi) en bedömning enligt en mall som sen skickas till socialkontoret. Socialkontorets tjänstemän (biståndshandläggarna) gör då en mindre omfattande utredning än vad som gäller för personer under 75 år, de litar på att den äldre och utföraren har lämnat en beskrivning av behoven.

Risk att myndighetsutövning lämnas till privata utförare

Upprinnelsen till att modellen blev en fråga för förvaltningsrätten var att Inspektionen för vård och omsorg ansåg att kommunen bland annat lämnar över delar av myndighetsutövningen till privata utförare – något som strider mot den svenska grundlagen. Man anser också att det finns en risk att utförarens utbud tillåts styra den äldres önskemål, och att det som den äldre ansöker om därför inte är det som den äldre verkligen behöver.

Domen problematisk

Förvaltningsrätten konstaterade i domen att de former för handläggning som Linköping tillämpar innebär att utredningsarbete läggs ut på utförarna och att modellen därmed bryter mot lagen. Kommunals jurist Oskar Taxén anser att förvaltningsrättens dom är problematisk och förklarar varför i ett blogginlägg som även innehåller länkar till domen.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar