Ett avstamp mot ett modernare Kommunal


Under två dagar har alla sektions- och avdelningsordförande träffats i Stockholm för att tillsammans med förbundsledningen dra igång det förändringsarbete som Kommunal nu inleder.

- Det är viktigt att känna styrkan hos varandra och att diskutera verksamheten framåt, säger Johanna Svensson, sektion Falköping/Tidaholm i avdelning Vänerväst.
Hon tycker att det har varit inspirerande dagar.
- Vi måste vara en modern fackförening som det är självklart att vara med i. Medlemmarna måste känna igen sig i frågorna som vi driver.

Scheman, arbetsmiljö, rätt till heltid och arbetskläder måste sektionen hålla ett särskilt fokus på menar Johanna Svensson.
- Vi vill så mycket. Vi måste tänka strategiskt och sikta in oss på några frågor som  vi lyckas driva igenom.
Den kanske viktigaste frågan är att känna trygghet på jobbet.
- Folk ska våga vara med i facket och vi måste värna om yttrandefriheten.  Timanställda blir lätt livegna och vågar inte protestera. Anställningarna i kommuner och landsting måste vara trygga, säger hon.

Stor glädje att göra nytta
Jarmo Heinonen, sektion Nordväst, Kommunal Öst, funderar på hur medlemmarnas engagemang ska väckas.
- Vi som är här är redan engagerade. Vi måste få medlemmarna att känna delaktighet och komma på möten, säger Jarmo Heinonen.

Efter hopslagningen av avdelningar och sektioner är Jarmo Heinonen nu ordförande för en sektion med 6 600 medlemmar från fyra orter och ett landsting.
- Fem sektioner slogs ihop för två år sedan och vi jobbar hårt för att få ihop detta till en sektion.
Glädjen och den stora drivkraften med det fackliga arbetet är att kunna hjälpa medlemmarna. Han ger många exempel på hur sektionen sett till att arbetsgivaren betalar ut rätt lön till medlemmen.
-  Chefen kan säga till en undersköterska att ”du är en guldstjärna” och så får den anställde mer ansvar, men personen får inte högre lön.

Anna är Kommunal i Älvdalen
Förutsättningarna för sektionernas arbete skiljer sig mycket beroende på var i landet man arbetar. I tätorter är de fackliga företrädarna mer anonyma medan i Älvdalen är det Anna Dahlberg som är Kommunal. När de går in till sektionen "går de in till Anna".
- Jag blir stolt när jag kan hjälpa till och vara ett stöd åt en medlem som befinner sig i en svår situation, säger hon.

Anna är inne på samma spår som Jarmo om att kontakten med medlemmarna betyder mycket på det lokala planet.
- Det är viktigt att värva nya medlemmar men vi måste också vårda dem som vi redan har.
- Närheten till medlemmarna är jätteviktig. Det är bra att de kommer in till sektionen och ställer frågor eller bara vill prata, säger Anna.

Nu laddar vi för medlemsdialogen!
Lena Johansson, sektion Varberg, Kommunal Sydväst, ser dagarna med alla sektionsordförande som en nystart.
- Det blir så påtagligt hur stort förbundet är när vi träffas på detta sätt – vilken styrka det är med så många yrken som representeras här.
Hon ser fram mot Kommunals medlemsdialog då alla kommunalare får svara på frågor.
-Nu laddar vi och försöker få alla medlemmar att ta vara på den här möjligheten att vara delaktiga, säger hon.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar