"Cup Kommunal är både utbildning och tävling"


Cup Kommunal är distriktsfotbollsturneringen för flickor 16 år som Kommunal sponsrat sedan 1991. Varje år tävlar en ny årskull 16-åringar om vandringspokalen och äran. Svenska damlandslagets förbundskapten Pia Sundhage talar sig varm om cupens betydelse för distrikten och för tjejerna som delar en gemensam dröm: att få bli en av de bästa.

Förbundskapten Pia Sundhage
"Att försöka spela sin bästa fotboll när det gäller är beydelsefullt", säger Pia Sundhage och talar sig varm för Cup Kommunal.
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Cup Kommunal fyller en viktig funktion för flick- och damfotbollen i Sverige. Spelarna som sållats fram via distriktsuttagningar får här en möjlighet att känna på hur det är ställas mot jämnåriga spelare från andra klubbar. Många av våra största stjärnor idag har spelat i Cup Kommunal.

Damlandslagets förbundskapten Pia Sundhage berättar att hon har väldigt fina erfarenheter från Cup Kommunal.

- När jag jobbade på fotbollförbundet förra gången jobbade jag med Cup Kommunal. Jag har haft jättemycket med turneringen att göra och sett hur viktig den har varit för distrikten. Spelare kommer samman i distriktslagen och i klubblagen får man en distriktsledare. En annan grej är just att distriktet får tävla. Våra förbundskaptener letar ju spelare från dessa turneringar som förhoppningsvis kommer att representera flicklandslaget.

Pia Sundhage berättar att Cup Kommunal både är utbildning och tävling. Det är en chans för tjejerna att få tävla samtidigt som hela processen är en viktig erfarenhet längre fram i livet.

- Chansen att bli utvald, spela med andra, skapa en annan grupp och tävla på högsta nivå - den möjligheten får spelarna genom att delta på Cup kommunal.

Cupen har betydelse för framtida utmaningar

Även långt senare i sin karriär pratar gamla fotbollspelare och sedermera de som kommit upp A- landslaget har om att cupen haft stor betydelse för deras framtida utmaningar, berättar Pia Sundhage.

- Att försöka spela sin bästa fotboll när det gäller är betydelsefullt. Att få förbereda sig för ”nu eller aldrig”-känslan är viktigt. Nu är det final, det är vinna eller försvinna som gäller. Det är en väldigt unik och spännande känsla som kan vara hotfull och jobbig. Men som kan vändas till något som är inspirerande.

Hur förhåller man sig till den här ”nu eller aldrig”-känslan?

- Det är individuellt. Som ledare måste man notera vilka knappar man ska trycka på. Som enskild spelare gäller det att försöka sätta sig i ett tillstånd där tankar som ”jag måste, jag får inte” ersätts med ” tänk vad härligt att just jag tillsammans med just mina lagkamrater får spela när det verkligen gäller”. Det är det vi håller på med på elitnivå hela tiden. Att gilla läget.

- För många är det viktigt att dela den inre känslan med laget, eller någon lagkamrat. Då kan den bli något som är väldigt positivt, något som jag verkligen längtat efter. Låt inte detta tillfälle gå dig förbi utan ta vara på det. Det ska kittlas lite tycker jag.

Om du tänker tillbaka på tiden då du var 16 år, var befann du dig då?

- Jag blev ju uttagen till landslaget när jag var 15 år. När jag var 16 såg jag verkligen fram mot en turnering som hette Nordisk turnering. Den spelade man i A-landslaget så varje gång under det året och många år senare fick man ett kuvert där det stod att man blivit uttagen till landslaget. Jag hade ju lyckan att få motta det kuvertet många gånger. Som 16 åring kände jag väldigt tidigt att det var i landslaget jag ville vara. Jag ville bli uttagen igen och igen. Att som 16-åring och få dra på sig blågult var otroligt och väldigt speciellt.

Pia Sundhage betonar att en spelare inte är en landslagsspelare mellan landskamperna. Landslagsspelare blir man efter man blivit uttagen.

- Det pratar vi mycket om även idag. Vi försöker minska risken att ta saker för givet. Att få sätta på sig den blågula tröjan ska ingen ta för givet. Den måste man förtjäna om och om igen.

Om en spelare inte gör bra ifrån sig på finalen i Cup Kommunal, kommer det att påverka möjligheterna att uppnå drömmen som för många är landslaget?

- Tvärtom. Har man tagit sig så långt som till finalen i Cup Kommunal – eller bara blivit utvald och spelat en enda Cup Kommunal-match – då har man lyckats. Hela den vägen man har satsat, och har gjort det tillsammans med egna klubbkompisar ger betydande erfarenheter för framtiden. Oavsett om du vinner eller inte så är det nog odelat positivt. Visst beror det även på hur du hanterar själva förlusten och vinsten. Men tar man med sig något från finalen så kan man ta med sig det hela livet.

Av: Ida Ali Lindqvist

Kategorier

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar