Börje Nilsson, stödassistent och undersköterska vid Östersunds kommun, blev Årets handledare!


Varje år delar Vård- och omsorgscollege ut priset ”Årets handledare” till en handledare som är extra duktig på sitt uppdrag. Någon som är en god ambassadör för vård- och omsorgsyrket, hittar nya kreativa sätt att stötta och underlätta lärande hos sina elever, som är positiv och peppande, och som uppmuntrar till ett arbetssätt som är bra både för eleven själv och den som eleven ska hjälpa.

Börje Nilsson - Årets handledare 2019
Börje Nilsson - Årets handledare 2019
Foto: Kommunal

Utmärkelsen delades ut första gången 2016 och syftet är att lyfta den viktiga rollen som handledare och uppmuntra det goda arbete som handledarna gör. Bland de tretton nominerade blev det 50-årige Börje Nilsson från Östersund, Jämtland, som tog hem priset. Han mottog utmärkelsen under stående ovationer på Vård- och omsorgscollages Rikskonferens på Stockholm City Conference Centre den 5 december. 

Motiveringen till Börjes seger 

"Börje har ett brinnande engagemang för sitt yrke och för att lotsa in nya medarbetare i en bransch som kräver empati, medmänsklighet och ett stort mått av lyhördhet. Han ger elever möjlighet att utvecklas, omsätta sina teoretiska kunskaper till praktiska färdigheter och visar på vilket avancerat kunnande som behövs i yrket utan att avskräcka. Han skapar en positiv och öppen lärandemiljö och ger eleverna verktyg för att hitta sin nya yrkesroll. Börje ger ansvar under trygga former vilket gör att varje elev växer och utvecklas, både som människa och i sin nya profession."

Stödassistent - ett oförskämt roligt jobb

Börje är utbildad undersköterska och jobbar som stödassistent på LSS-boendet Rödhaken i Brittsbo. Han har lång erfarenhet som handledare inom LSS. 

- Det känns fantastiskt! Just det här med att ge en positiv bild av yrket och visa hur roligt det är att arbeta som stödassistent på ett LSS-boende. Vilken otrolig glädje det är att gå till jobbet!

Börje berättar att när han handleder elever vill han visa upp alla positiva sidor med yrket och vilket viktigt jobb stödassistenter har. Eleverna blir ambassadörer som sedan för vidare synen på yrket.

- Det är ett oförskämt roligt jobb! Som jag önskar att fler fick möjligheten att prova. Jag är faktiskt avundsjuk på mig själv ibland, skrattar han. 

- Vi har ju sådan påverkan på hur livet för människorna på boendet blir. Det ger såklart också stora möjligheter! Och jag försöker att ge mina elever eget ansvar och arbetsuppgifter där de får känna att de är med och verkligen påverkar det dagliga arbetet. Om man ger dem utrymme och visar att man har förtroende för deras kompetens, så brukar det bli väldigt bra.

Vård- och omsorgscollege är en certifierad samverkansorganisation mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar inom vård och omsorg runtom i landet – alltså både regioner, kommuner, arbetsplatser och utförare. Läs mer om Vård- och omsorgscollage här. 

Kategorier

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar