Information till Kommunals medlemmar gällande uppsagt avsteg BBA
Med anledning av att Ilpo Axenhus slutar både som facklig förtroendevald och som anställd på Nobina och även den information som arbetsgivaren går ut med angående uppsagt avsteg och lokalt avtal.
Med anledning av den missvisande informationen som arbetsgivaren har gått ut med angående uppsagt avsteg och lokalt avtal samt med anledning av att Ilpo Axenhus, Kommunals före detta lokala ombud, har sagt upp sig från Nobina vill Kommunal gå ut med följande förtydligande.
Ilpo Axenhus har valt att säga upp sig från sin tjänst på TO Kallhäll och därmed kan han inte längre vara förtroendevald för Kommunal i Kallhäll.
På grund av att Ilpo avslutat sina uppdrag kommer det inom kort starta en nomineringsprocess med att hitta nytt arbetsplatsombud/skyddsombud. När denna nomineringsprocess är klar kommer de som är arbetsplatsombud/skyddsombud att utse inom gruppen vem som blir samordnare på Kallhälldepån. Fram till dess kommer Pia Koponen och Petri Myllykoski som är förtroendevalda för Kommunal inom Nobina Stockholm att vara på depån för att stötta och hjälpa till.
Uppsagt avsteg
2019 tecknade Nobina och Kommunal ett lokalt avsteg från vårt avtal BBA ang. CDV – 2,5 körning innan paus. Detta avsteg gjordes för att få börja och sluta på samma ställe. Alltså har vi fått sälja något, som vi strejkat för, bara för att få börja och sluta på samma ställe. Det är arbetsgivaren som ensidigt valt att låta förare börja och sluta på olika ställen och detta har de enbart gjort för att tjäna pengar på vår fritid. Om det är så att denna fråga ligger arbetsgivaren varmt om hjärtat och är viktig för dem, finns det ingenting som hindrar arbetsgivaren att låta alla börja och sluta på samma ställe, kanske till och med på depån.
Det finns inget i vårt avtal BBA ang. Sverige CDV och Stockholms CDV. Detta är något som Nobina använder. Det finns inget om 2,5 arbetstid, utan enbart 2,5 körtid. (se nedan)
”I BBA (bussbranchavtalet) § 5 mom 7 – Särskilda regler om förläggning av paus vid linjetrafik.
För linjetrafik där linjens längd understiger 50 km ska följande pausregler gälla:
- Arbetstagarna ska ges möjlighet till paus. Körning får pågå i högst 2,5 timmar utan avbrott för paus eller rast. Varje paus ska vara minst 10 min.
- Pauserna ska vara schemalagda och normalt förläggas till plats med tillgång till toalett.
- För linjetrafik där linjens längd överstiger 50 km ska överenskommelse om pausreglering träffas lokalt.
- Avvikelser från pausreglerna kan ske efter lokal överenskommelse.”
Kommunal och arbetsgivaren genomförde en enkät under mars-april 2021 där vi utläser att ni inte är nöjda med avsteget som gör att ni får längre körtid innan paus/rast. Därtill har flertalet medlemmar uttryckt sitt missnöje med detta avsteg till den lokala samordnaren vilket gjorde att vi inte kunde förlänga detta avsteg.
Vi vet att börja-sluta är en otroligt viktig fråga och den kommer vi självklart fortsätta jobba med både lokalt och centralt inom Kommunal. Vi behöver nu tillsammans jobba för att arbetsgivaren följer arbetsmiljölagens föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö AFS 2015:4. Vilket innebär att om du som medlem upplever att din arbetsmiljö/dina arbetstider leder till ohälsa måste du kontakta din närmaste chef. Behöver du stöd i detta tar du kontakt med den lokala skyddsorganisationen.
Kommunal anser att det är arbetsgivaren som ska följa det som står i § 5 mom 1, under anmärkning:
”Vid förläggning, planering och ändringar av den ordinarie arbetstiden ska arbetsmiljö samt arbetstagarens önskemål beaktas,”
Lokalt avtal – över- och undertid
2019 tecknade Kommunal centralt ett avtal för alla medlemmar anställd hos Nobina i hela Sverige. Detta avtal har förbundet valt att säga upp från och med tidtabellsbytet i december 2021.
Det har funnits olika sätt inom Nobina rörande hur scheman har gjorts och hanterats. Enligt vårt BBA avtal, mom 5 – Arbetstidsschema, punkt 1 ”timmar som vid periodens utgång över- eller understiger ordinarie arbetstidsmått förs över till följande period”. Tidigare hade vi ingen koll på dessa timmar, varken arbetsgivaren eller Kommunal. Vi har under de senaste åren testat på ”tidtabellsschema” och sen 2019 haft ett lokalt avtal ang. hur detta skulle hanteras. Då fick arbetsgivaren hela året på sig att justera över- och undertiden. All undertid nollades, vilket betyder att när vi slutar vårt jobb hos arbetsgivaren, så finns ingen skuld på x antal timmar. Upp till 20,0 timmar fick arbetsgivaren flytta över till nästa år, för att justera. All tid som var över 20,0 timmar skulle betalas ut i en enskild kompbank x 1,5, dvs hade du 25 h övertid, flyttades 5 x 1,5 = 7,5 timmar till kompbanken och de 20 timmarna fick de justera året efter. Kommunal fick in synpunkter på detta och våra medlemmar var inte nöjda med det sättet arbetsgivaren valde att reglera arbetstiden på (t.ex. när du trodde du hade en kort tjänst, så fanns där en lång, för att du låg på undertid eller så helt plötsligt fick du en fridag, men inte där den passade dig, utan där den passade arbetsgivaren bäst). Därför valde Kommunal centralt att säga upp avtalet inför tidtabellsskiftet december 2021.
Kommunal Stockholms län har under de senaste veckorna haft förhandling lokalt med arbetsgivaren på Kallhälldepån gällande att teckna detta avsteg. Vi föreslog att om de ger alla börja sluta på depån så kunde vi teckna detta avsteg med det ville inte arbetsgivaren.
Pia Koponen, SAO och förhandlingsansvarig, Kommunal Team Nobina Stockholm
Maria Klerehag, lokalombudsman, Kommunal Stockholms län