Facket är lika viktigt nu som för 110 år sedan!
Under 2020 är det avtalsrörelse för medlemmarna i Kommunal, en avtalsrörelse som handlar mycket om att kämpa för jämlikhet och rättvisa villkor.

Först lite om förutsättningarna, Kommunal har stigit av LAS-förhandlingarna och lämnat LO-samordningen. Anledningen till det första beslutet är att LO:s förhandlare gått mycket längre än vad Kommunal någonsin kan acceptera, helt utan förankring med Kommunal. Diskussionerna har inte bara handlat om turordningsregler, som bland annat regeringen hotar om lagstiftning kring. LO har även förhandlat om att avskaffa ”saklig grund” i LAS. Det skulle därmed kunna bli fritt fram för arbetsköparna att säga upp vem de vill som protesterar eller som är utsliten. Detta kommer Kommunal aldrig godta! En enig förbundsstyrelse i Kommunal står bakom beslutet.
Varför är saklig grund så viktigt?
Om alla delar av LAS försvinner kan arbetsköparen bara peka ut personer och köra ut dem. Det riskerar att bli tystare arbetsplatser och att inga kritiska röster får höras. Det i sin tur riskerar att leda till ännu sämre arbetsmiljö. Kommunal anser inte att vi ens skulle behövt ta upp saklig grund med arbetsköparna. Eftersom vi inte har förtroende för hur LO skött förhandlingarna har vi därför valt att hoppa av dessa. Kommunal kommer aldrig godtyckligt gå med på försämrade villkor för Sveriges välfärdarbetare, tillika medlemmarna i Kommunal.
Den mest primära anledningen till det andra beslutet är att vi bör minnas att LO:s mål att till 2028 minska löneskillnaden mellan kvinnor och män är satt till högst sex procent. Men med takten i förslaget till samordning missar LO det här målet med 41 år. För oss inom Kommunal är det obegripligt att LO i avtalsrörelsen bara vill minska skillnaden med 0,1 procent. Bär även i minne att det skiljer 40 000 kronor i årsinkomst mellan en undersköterska som vårdar människor och en bilreparatör som lagar bilar. Problemet är inte att bilreparatören tjänar för mycket utan att undersköterskan tjänar för lite.
Vi kan aldrig ställa upp på en LO-samordning som bara skulle ge Sveriges välfärdsarbetare 17 kronor mer i lön före skatt! Att vi inom Kommunal vill se en lönesatsning på undersköterskor och andra kvinnodominerade yrkesutbildade grupper som är felvärderade inom vård, skola och omsorg kan inte vara förvånade för någon. Vi förvaltar ett förtroende hos över en halv miljon fackligt anslutna och dessa premisser i samordningen hade varit att svika detta förtroende. Kommunal vet, precis som många andra att det råder akut brist på personal inom dessa yrken och en lönesatsning behövs för att kunna rekrytera ungdomar och andra för att fylla dessa luckor. För att kunna säkerställa en god välfärd för alla samhällets medborgare.
För att återgå till avtalsrörelsen, i korta ordalag beträffande några av Kommunals krav.
Ett särskilt lönelyft för yrkesutbildade i välfärden. Kommunal kräver 3 procent i löneökningar och ytterligare 0,5 procent för yrkesutbildade inom vård, skola och omsorg. Utbildning ska löna sig. Samt mer hållbara arbetstider. Kommunal har aldrig gått in i en avtalsrörelse med så många krav som rör arbetstid. För de är en av den absolut viktigaste frågorna för Kommunals medlemmar. Kommunal kräver bland annat att det ska kosta för arbetsköparen i antingen tid eller pengar att ha delade turer. Som det är nu så löser medlemmarna i Kommunal ett problem som föreligger arbetsköparnas ansvar. Tacken är slitna kroppar, ingen återhämtning, obefintligt socialt liv och knappt någon tid för familj och vänner. Nattarbetstiden kortas. För att bland annat reglera mer införande av kortare och fler nattpass. Arbetstid natt ska kortas till 32 timmar per vecka och att medlemmarna ska få ytterligare en fridag, vilket skulle innebära tio fridagar på en fyraveckors-period. Det är några av de krav Kommunal den 19 december 2019 överlämnande till SKR och Sobona inför avtalsrörelsen 2020. Det handlar i slutänden om att stärka den svenska välfärden men det är också att ta ett gemensamt ansvar för en välfärd som står inför gigantiskt stora utmaningar. En halv miljon ska anställas och 220 000 av dem ska jobba i de yrken som Kommunal organiserar.
Likaväl som 2020 är ett historiskt år för Kommunal, det är inte bara året då Kommunal fyller 110 år som fackförbund. Det är året då vi gick från ord till handling, visade att vi är en stridbar fackförening som står upp för det fackliga löftet och trovärdighet gentemot medlemmarna. Därför är det viktigare än någonsin att vi organiserar oss, och att vi blir fler. Tillsammans kan vi påverka. Fler kan göra mer. Tillsammans är vi starka! Vi tillhör en yrkesgrupp som ofta tas för givet, de flesta vill nog att vi skall finnas där och göra vårt jobb för ett friskare och mer välmående samhälle, men vi värderas inte särskilt högt då det gäller arbetsmiljö, arbetstider och löner. Det är dags att ta vårt utrymme, det är dags att kräva rätten för vårt bidrag till ett bättre Sverige och det är dags för arbetsköparna att lyssna på oss. Vi är nämligen en av förutsättningarna för en god vård och omsorg, en fungerande välfärd.
Vi kräver att man värdesätter välfärden och välfärdsarbetarna!
Idag fyller Kommunal 110 år, medlemmarnas frågor är minst lika viktiga idag som då. Kanske till och med ännu viktigare med tanke på hur arbetsmarknaden ser ut och hur främlingsfientligheten tar plats och breder ut sig i vårt samhälle.
Den fackliga kampen kommer i nuet och i framtiden vara minst lika viktig, därför behövs även du som medlem!
Sara Sjödin, Avdelningsordförande
Rikard Altin, Förtroendelvald