Mitt Kommunal nummer 3 2023


Här hittar du allt du behöver för att maxa medlemskapet! Senaste nytt, bra-att-veta, inspiration och tips. Kika här i varje nummer, så lovar vi att ge dig full koll.

En tavla med schema.
Foto: Kommunal

Är någon borta från jobbet utan  att en vikarie sätts in? Skriv tillbud!

Ett tillbud är en oönskad händelse eller situation som kan leda till hälsobesvär, sjukdom eller olycksfall. Det handlar till exempel om återkommande noll-vik, brister i planeringen som gör att du inte kan ta lunch, så få kollegor att du får en alldeles för tung arbetsbelastning eller ett blött golv som du kunnat halka på. Här kan du läsa mer om vad ett tillbud är och hur du rapporterar dem.

Avtalsrörelse 2023 är igång - här hittar du all information du behöver

Under 2023 förhandlar Kommunal runt 45 kollektivavtal för medlemmarnas räkning. På kommunal.se/avtal2023 samlar vi information om vad som händer under året och svarar på vanliga frågor. Här kan du följa hur det går i förhandlingarna för just ditt avtal, vilka frågor som Kommunal driver i avtalsrörelsen och lära dig mer om vad en avtalsrörelse är och hur den bedrivs.

Kollektivavtal ger dig en schysst grund

Ett kollektivavtal är en överenskommelse mellan en arbetsgivare och en facklig organisation. Kollektivavtalet ger dig som anställd en rad förmåner utöver det som står i lagen och det garanterar att det finns en schysst grund i din anställning som arbetsgivaren måste förhålla sig till. I avtalet regleras till exempel lön, semester, övertidsersättning, arbetstider och tjänstepension. Med kollektivavtal blir det ordning och reda och alla vet vad som gäller på jobbet. Läs mer och se vilket kollektiv-avtal som gäller dig på kommunal.se/kollektivavtal

Som medlem i Kommunal har du bättre och billigare försäkringar

Det är bra att känna sig trygg både på jobbet och på fritiden. Utöver alla de fackliga förmånerna som ett medlemskap i Kommunal innebär har du också ett av marknadens bästa försäkringspaket. Tack vare att vi är så många medlemmar kan vi förhandla fram dessa till ett förmånligt pris. Hemförsäkring, olycksfallsförsäkring och inkomstförsäkring ingår och har ett snittvärde på 417 kr/månad. Dessutom kan du välja till ytterligare försäkringar. Du kan läsa mer om försäkringarna som ingår i ditt medlemskap på folksam.se/kommunal

Skyddad yrkestitel för undersköterskor

Från och med den 1 juli 2023 kan du ansöka om skyddad yrkestitel. Från och med 2033 krävs skyddad yrkestitel för att arbeta som undersköterska. 

Du kan förbereda din ansökan redan nu:
Se till att du har dina betyg och andra intyg från den vård- och omsorgsutbildning som du har gått. Om du inte har kvar dina betyg, kontakta den skola där du gick och be dem skicka betygen till dig. 
Det kommer att vara möjligt att ansöka via webben men då måste du ha dina betyg i digitalt format. Har du dina betyg i pappersformat kan du ta en bild med mobilen.

Läs mer här: kommunal.se/skyddad-yrkestitel

Kategorier

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar