Hej Medlem - Sandra Olsson och Mattias Ellingsson, Hemtjänsten


Dem jobbar 24 h om dygnet för att se till att våra äldre kan få bo hemma i sin trygghet så länge som möjligt.

Hemtjänsten infördes på 1950-talet och har varit en bransch i stor förändring sen dess. Ofta debatteras det om yrket som stressigt, minutstyrt och neddragningar med mycket personalomsättning. Men det finns dem som fortfarande älskar jobbet och har stannat i många år.

Mattias Ellingsson
Mattias Ellingsson- Hemtjänsten Ragunda
Foto: Kommunal mellersta norrland

I detta reportage får ni träffa två av dem, Sandra Olsson 50, som jobbar natt inom hemtjänsten i Kramfors och Mattias Ellingsson 45, som jobbar dagtid på hemtjänsten i Ragunda. Båda är arbetsplats och skyddsombud och har arbetat länge inom hemtjänsten och trivs bra.

Båda jobbar i mindre kommuner men som har stora geografiska områden. Sandra som jobbar natt berättar att man har ett större område på natten än på dagen då det finns fler hemtjänstgrupper på dagen. Under natten har vi en lista på ca 30 besök plus dem som trycker på larm, då kan det handla om allt från att någon vill ha en rullgardin nerdragen till att någon har ramlat och gjort sig illa. På natten handlar det mycket om prioriteringar och eget ansvar. Vi har till exempel inte tillgång till någon chef som vi kan rådfråga när olika situationer uppkommer jämfört med det som arbetar dag. Det krävs att man kan ta beslut om vad som ska prioriteras och inte, säger Sandra. 

Hur kommer det sig att du valt att jobba natt?

För ca 15 år sedan var jag med om en bilolycka som gjorde att jag fick problem med en fot och det arbete som skulle göras på dagtid med städning, hänga gardiner mm gjorde att belastningen på foten vart för smärtsamt. Då testade jag att jobba natt istället som inte innebar lika mycket arbetsuppgifter som belastade foten och det trivdes jag bra med. Idag har mycket av daguppgifterna som fanns då tagits bort men just nu trivs jag så pass bra med att jobba natt, jag är verkligen ingen morgonmänniska så att slippa kliva upp fem på morgonen för att börja jobba sju passar mig bra. 


Sandra Olsson
Sandra Olsson, Nattpatrullen Hemtjänsten Kramfors
Foto: Kommunal mellersta norrland

Jag tycker de bästa med mitt jobb är att kunna hjälpa alla äldre till att kunna få bo kvar i sitt hem och kunna känna sig trygg med hjälp från oss.

Sandra Olsson

Mattias Ellingsson arbetar till skillnad från Sandra på dagtid eller rättare sagt varvar mellan morgon, dag och kväll. Han bor i Hammarstrand tillsammans med sin sambo och fyra barn och arbetar även några dagar i veckan på sektion Ragunda som förtroendevald.

Hur fungerar det med familjelivet när man jobbar inom hemtjänsten där det till ex är helg och kvällsjobb?

Det går bra tycker jag, min sambo jobbar också med obekväma tider och det krävs ju en bra planering när vi lägger våra scheman och sen har vi bra stöttning av far och morföräldrar som bor nära. Det är klart att det kräver lite pusslande men överlag går det bra.

Både Sandra och Mattias har varit medlemmar i Kommunal länge och har även uppdrag som arbetsplatsombud och skyddsombud. Mitt driv har nog alltid varit att man vill ha det bra på jobbet och därför vart det naturligt att börja engagera sig fackligt, säger Mattias. Sandras driv handlar också till den stora delen om att skapa en bra arbetsmiljö. Jag brinner mycket för arbetsmiljön och att vi ska kunna ha ett jobb som vi orkar jobba med i många år. Hemtjänsten kan innebära mycket tunga belastningar ibland därför är det viktigt att vi får rätt verktyg och förutsättningar för att våra kroppar ska orka jobba inom vården ett helt arbetsliv. 

Hemtjänsten utveckling när det gäller arbetsmiljön har både blivit bättre och sämre, när det kommer till den fysiska belastning har utvecklingen gått framåt med arbetsverktyg och vissa arbetsuppgifter som tagits bort. Försämringarna de senaste åren handlar om införd minutstyrning och kapad tid för att kunna samtala och vara närvarande för det äldre, detta skapar större risk för stress bland personalen, säger Sandra och det är väldigt synd.

I både Ragunda och Kramfors kommun har personalen fortfarande bra inflytande över sina scheman vilket är en stor framgångsfaktor, personalen känner sig delaktig och involverad i planeringen av verksamheten och sina scheman. Vi är väldigt glada över att schemaläggningen sker så arbetsplatsnära det går. 

Idag är det den 27 januari och hemtjänstens dag, vad tycker du är det bästa med ditt jobb och hur kommer du fira den?

Jag tycker de bästa med mitt jobb är att kunna hjälpa alla äldre till att kunna få bo kvar i sitt hem och kunna känna sig trygg med hjälp från oss och såklart mina fantastiska kollegor som är avgörande för att man ska tycka om och må bra på sitt arbete.

Är väl lite tråkig kommer nog inte fira så mycket mer än att jag själv ska njuta av en ledig helg, säger Sandra. 

Mattias tycker att det bästa med jobbet är att man gör ett viktigt arbete som är omväxlande och givande och man får göra det med fantastiska medarbetare.  

Han kommer att fira hemtjänstens dag med fika till sina kollegor.

Tipsa oss!

Har du tips på någon medlem som skulle vara intressant att skriva om? Eller vill du vara med i ett reportage? 

maila: mellerstanorrland@kommunal.se

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar