Hej Medlem- Angelica Lindholm Forsell och Sandra Jonsson, Neonatalavdelningen Sundsvalls Sjukhus


Angelica och Sandra jobbar på Neonatalavdelningen på Sundsvalls sjukhus, här behandlas vanligtvis för tidigt födda barn och i Sundsvall vårdar man barn födda från vecka 28 och framåt. Ofta är folk rädd för den här avdelningen då många tror att barnen här är väldigt sjuka men vi kan ha barn här som kanske bara behöver sola lite eller få hjälp med amningen för att dem är tidigt född.

Angelica och Sandra
Angelica Lindholm Forsell och Sandra Jonsson
Foto: Kommunal mellersta norrland

Men det är klart att man måste vara ganska trygg i sig själv för att kunna jobba i den här miljön, vi är med på akut larm från förlossningen bland annat och självklart finns det fall när barn inte överlever eller får svåra skador. 

Hur hanterar ni det? 

Vi pratar väldigt mycket med varandra i arbetsgruppen och stöttar varandra. Vi har mycket bra samarbete mellan yrkesgrupperna och kan ta stöd och diskutera med varandra även där. 

Angelica är arbetsplatsombud och skolade om sig från personlig assistent till barnspecialist undersköterska för ca fem år sedan. Jag har aldrig funderat på att jobba inom akutvård men när min yngsta son föddes vart det en traumatisk förlossning som ledde till att vi var inlagda flera veckor på sjukhuset och när jag såg vilken skillnad personalen gjorde kände jag att det här vill jag också jobba med. Jag ångrar det inte en sekund och känner att mitt jobb här är superviktigt och man lär sig nya saker hela tiden.

Sandra är skyddsombud och har jobbat på avdelningen i ca 7 år. Jag jobbade tidigare i hemtjänsten under många år men kände en dag att jag ville göra något annat. Jag upplever att vi har högt i tak på det sättet att det är okej att gråta och vara ledsen men också att kunna skratta och ha roligt, för det har vi verkligen här.

Angelica fyller i, vi är väldigt olika som personer här, jag är ganska blödig och har lätt till känslor medans Sandra är lite tvärtom och det är ändå okej. Det är bra att vi är olika i personalgruppen eftersom man klickar olika med de familjer som är inlagda här också. Man blir en otroligt bra människokännare här, man kan lätt känna av stämningen i ett rum och hur föräldrarna vill ha det och utifrån det kan man också känna av vem av oss i personalen som är bäst lämpad att vara med den familjen för att dem ska få den bästa upplevelsen. Sen måste vi såklart alla kunna anpassa oss men det är ändå skönt att kunna ha den valmöjligheten.

jag har aldrig känt att idag vill jag inte gå på jobbet

Sandra Jonsson

Vad är störta utmaningen rent arbetsmässigt?

Att få ihop bra scheman där alla blir nöjda är alltid klurigt. Vi får vara väldigt delaktiga i vår schemaläggning vilket är bra, men med nya arbetstidsreglerna krävs det mer bemanning eller förkortat arbetstidsmått för att det ska gå ihop på ett bra sätt. 

Sen är det många som är rädd att jobba inom akutvård och speciellt kanske med barn, man vet inte om man klarar av det och tror att det är tunga trauman hela tiden, då är det ”lättare" att välja arbete inom kommunen som dessutom kan erbjuda högre lön.

Båda har varit medlem i Kommunal sen långt tillbaka men engagemanget startade lite olika. Sandra har en pappa som varit fackligt aktiv och hon blev själv skyddsombud redan inom hemtjänsten. Jag har ett stort intresse för arbetsmiljöfrågor och vill att alla ska ha det bra på jobbet så det har kommit ganska naturligt för mig, sen är jag också bra på att ta för mig och vågar fråga och diskutera om något känns fel.

Angelica har inte alls varit insatt i det fackliga arbetet förens hon började arbeta på neonatalen, det var när jag började här som fackliga frågor och diskussioner kom upp och var intressanta. 

På frågan om vad dem anser är viktigast med det fackliga medlemskapet svarar dem:

Säkerheten, det är en säkerhet för dig själv att vara med. Man får hjälp och stöd när man har frågor och funderingar. Det finns också mycket bra försäkringar.

Slutligen då, vad är det bästa med erat jobb?

Oj det är så många saker, men främst att man får jobba med hela familjen. Från att dem kommer hit väldigt sköra och sen får se att dem växer tillsammans och sen får åka hem som en familj det är otroligt fint. Och att få jobba med den här sammanhållningen inom personalen, det är ett teamarbete hela tiden.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar