Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet

Ta nästa steg i din utveckling på jobbet – experten Ann Georgssons bästa tips

Utveckling på jobbet är viktigt. Det hjälper dig att få upp lönen på sikt, du blir hetare på arbetsmarknaden, och dessutom växer du som person. Men hur går man tillväga? Vad ska du själv göra och vad är chefens ansvar? Kommunals expert Ann Georgsson ger sina bästa tips.

Vem är ansvarig för att jag utvecklas på jobbet?

Chefen är ansvarig för att du har uppdaterade kunskaper kring det som hör till det dagliga jobbet. Till exempel om du behöver lära dig en ny maskin, att det kommer nya riktlinjer från en myndighet som ni måste följa eller liknande.

Du själv. Om du till exempel vill ha nya arbetsuppgifter kan du behöva driva på själv. Du kan fråga din chef vilka möjligheter som finns för dig, och hur du bäst lär dig det som behövs. I vissa fall kanske du kan lära dig direkt på jobbet, och i andra fall kanske det är bättre att gå en extern utbildning. Du kan också prata med ditt arbetsplatsombud för att bolla frågan.

Får jag betalt för att utvecklas?

Om du tar på dig nya arbetsuppgifter ska du också vara noga med att du får mer betalt för det. Prata med chefen hur det påverkar din lön om du till exempel går en utbildning eller får nya arbetsuppgifter. Och se till att ha det på papper innan du sätter igång med en kurs eller tar på dig mer ansvar.

När är det bra att ta tjänstledigt för att utvecklas?

Om du till exempel vill byta yrke och behöver gå en viss utbildning är det en bra idé att ta tjänstledigt.

Vad gör Kommunal för att stötta min yrkesutveckling?

Du kan höra av dig till oss om du vill få tips och råd om hur du kan utvecklas utifrån din jobbsituation. Samtidigt jobbar vi gentemot arbetsgivare och politiker. Ett exempel på det är Kommunals yrkesutvecklingstrappor.

Hur funkar Kommunals yrkesutvecklingstrappor?

Det är en ny modell som ger dig bättre möjligheter att klättra inom ditt yrke, och på sikt också få bättre lön. Först ut är vård- och omsorgsbranschen, och nu jobbar vi för att fler av Kommunals yrken ska följa efter. Du kan läsa mer om yrkesutvecklingstrapporna här.

Vem ska jag prata med om jag vill utvecklas på jobbet?

Prata med din chef för att se vilka möjligheter som finns för just dig. Du kan också prata med ditt arbetsplatsombud eller ringa Kommunal Direkt om du behöver ett bollplank.

Lycka till!