Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet

Sex tips när du letar arbetsgivare

Sex tips när du letar arbetsgivare
Sex tips när du letar arbetsgivare
Foto: Unsplash
Har du hittat ett jobb som verkar intressant? Ett bra nästa steg är att kolla upp hur det ligger till med exempelvis lön och stämning hos arbetsgivaren. Här kommer några tips för att få grepp om arbetsplatsen.

Följ sociala medier

Sociala medier ger ofta en mer ärlig och vardaglig bild av arbetsgivaren. Kanske kan du höra anställda berätta, eller få ett smakprov på hur en dag på jobbet ser ut.

Framtida kollegor

Den mest detaljerade bilden av en arbetsplats får du ofta av de anställda. Känner du någon som jobbar där du vill börja? Hör av dig och fråga om ni kan ses för en kaffe. Om du själv inte känner någon kan du höra dig för bland kollegor. Kanske vet de vet någon som du skulle kunna prata med? Det bästa är om du kan träffa flera personer från samma ställe. Då får du en chans att höra flera versioner av jobbet.

Finns det kollektivavtal?

Om det finns kollektivavtal kan du vara säker på att allt sköts på ett schysst sätt. Kollektivavtalet ser till att du får en rimlig grundlön, och att du får ta del av vissa förmåner som annars kan vara lätta att glömma bort. Till exempel pension, semesterersättning och försäkringar. Du kan ta reda på om arbetsgivaren har kollektivavtal med vår tjänst Kollkollen.

Läs nyheterna

Har det stått något om arbetsgivaren i nyheterna på senaste? Gör ett kort nyhetssvep, och kolla arbetsgivarens hemsida för att se efter om det finns något att läsa.

Löneläget

Du kan höra av dig till oss på Kommunal för att ta reda på hur lönenivåer ser ut på en viss arbetsplats. Kontakta din sektion (Kommunal lokalt) så hjälper vi dig!

Vad säger magkänslan?

Våga gå lite på magkänsla. Har du fått en bra eller dålig bild av en arbetsgivare har det förmodligen vuxit fram av att de har gjort vissa intryck på dig över tid. Låt magkänslan vara med och påverka när du bestämmer dig för ett nytt jobb.