Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet
Prat från verkligheten
Foto: Kommunal

Lyssna på ett annat slags prat i sommar

Den 24 juli sänder vi medlemsberättelser från alla som ser till att Sverige fortsätter att rulla, även under sommaren. I "Prat från verkligheten" hör vi medlemmar dela med sig av berättelser som sällan blir hörda. Vi sänder dygnet runt den 24 juli.

Sommaren är en härlig tid för många – men det är också en tid av stress och press och brister i bemanningen på många arbetsplatser. Alla får inte möjlighet att återhämta sig i sommar - utan jobbar som hårdast när många andra är lediga.

Det uppmärksammar Kommunal den 24 juli - 24:7-dagen! Det handlar om att medlemmarna i Kommunal jobbar 24:7, alltså hela dygnet. Och hela sommaren, medan många andra har semester.

Den 24 juli sänder vi medlemsberättelser i vårt eget radioprogram ”Prat från verkligheten”. Då sänder vi radio i 24 timmar. Här får vi höra medlemmar från många olika yrken berätta om sina jobb, om utmaningar, glädje och sorg, om behovet av återhämtning och om det pandemiår som vi tagit oss igenom.

Så lyssnar du

Kommunal sänder "Prat från verkligheten" hela dygnet den 24 juli på med start klockan 00.00 och slut vid nästa midnatt. Kommande veckor hittar du allt innehåll som enskilda poddavsnitt. Sök på "Prat från verkligheten" där poddar finns, eller se länkar längre ner på sidan.

Lyssna den 24 juli 00:00-23:59 (länk till Radioplay, fungerar bara under sändningstid)

Lista över pratare i sändningen den 24 juli

I den här ordningen pratar medlemmarna, med start 00.00 den 24 juli. De flesta prat sänds två gånger under dygnet. 

Malin Ragnegård, förbundssekreterare och Lisa Bondesson, samhällspolitisk chef Kommunal

Inledning. 

Stephan Gard, bussförare, Stockholm

Om när de drack gravöl för Jönssonligan-bussen, om storstrejken 1999 och om kampen mot de trafikfarliga plexiglasbarriärerna.

Ylva Norvinger, undersköterska Stockholm

Om att jobba med svårt covidsjuka patienter, att försöka stötta nån som kämpar för sitt liv, att sedan själv drabbas, och om att missa en stor del av sitt lilla barns uppväxt för att man jobbar dygnets alla timmar.

Rima Botros, barnskötare Göteborg 

Om att skapa trygghet för de minsta när allt runt omkring förändras, att vara närvarande i stunden, och om hur pandemin skapat stakare band och bättre rutiner i personalgruppen.

Kattis Träff Fridebäck, undersköterska Örebro

Om att snabbt fatta beslutet att kliva in på IVA efter flera år som heltidsfacklig, om den väldigt specialiserade och krävande vården på IVA, om hur trött man var efter varje arbetspass, törsten, huvudvärken, svullnaden i benen. Och om kärleken till arbetsmiljöfrågor och att bli så engagerad i frågor så öronen blir röda.

Anna-Karin (Kajsa) Holmberg, undersköterska och aktivitetsansvarig på ett äldreboende i Huddinge

Om att få isolerade äldre att hitta tillbaka till livsglädjen.

Stine Christophersen, vårdbiträde på ett äldreboende i Stockholm

Om kampen för att skydda de boende från smitta, om hur hon konfronterar arbetsgivaren, och går ut i media med inspelade samtal, och vad som hände under och efter denna period.

Julia Svensson, ambulanssjukvårdare Landskrona

Om att jobba i en av de första covid-ambulanserna, om det första larmet med en patient som var smittad av Covid-19. Om hur osäkra alla var, och att inte ens sjukhusen visste vad som behövde göras. Och om hur det idag är en vardag med tydliga rutiner. Och om tryggheten i att vara med i facket.

Anders Sahlström Glassel, habiliteringsassistent Malmö 

Om att alltid vara beredd att tacka ja till jobb som timanställd, om att vara en annan människas förlängda armar och ben. Och om att ha privilegiet att få prata om poängen med facket för gymnasieelever, och få se en nyfikenhet på arbetslivet tända

Frida Kindeland, heltidsmentor på gymnasiet Linköping

Om hur man kan stötta och hjälpa elever när plötsligt en pandemi tvingar dom att plugga hemifrån. Om hur vissa elever drabbas hårdare än andra av isolering. Om att hitta sätt att finnas tillgänglig via alla tänkbara kanaler, och att fånga upp deras funderingar i en tid av stora förändringar. Att vara den som ställer frågan ”Hur mår du?” och faktiskt också lyssna på svaret. 

Marie Wiberg, undersköterska, Västerås

Om att kämpa för bättre arbetsvillkor och arbetsmiljö, och samtidigt få livet att gå ihop, och om hur undersköterskeupproret startades.

Gift Blessing, elevassistent Linköping

Om att vara ny och osäker i sitt jobb, men växa i rollen, om hur medverkan i Talang öppnade nya dörrar i samtalen med elever och om hur jobbet som elevassistent skapade mening när tillvaron var som tyngst.

Petra Lehto, undersköterska Kiruna

Om kampen för att få tillgång till den mest basala skyddsutrustningen när smittan drog in över landet.

Mia Boivie, vårdhundsförare Uppsala 

Om vilken insats vårdhundar kan göra för boende och personal.

Silvana Vretoska, undersköterska i hemtjänsten i Göteborg

Om att driva på för förändringar för bättre arbetsmiljö, att anmäla mängder av allvarliga brister i arbetsmiljön – och att aldrig ge upp.

Numan Aras, elevassistent Uppsala

Om elevassistenternas otrygga och otydliga roll men också otroligt viktiga arbete som verkligen kan göra skillnad.

Liv Byström, djurvårdare Örebro

Om att till vardags ansvara för att rädda människans bästa vänner, om de viktiga mötena med djurägarna och om kampen för att få till bättre villkor och arbetsmiljö för djurvårdare.

Alexandra Mentzas, undersköterska Västerås – och heltidsfacklig som arbetsplatsombudsansvarig och ungansvarig 

Om att utvecklas genom fackliga uppdrag, att brinna för sitt uppdrag och om vikten av att någon tror på en och ser saker man själv inte kände till.

Staffan Dunér, bussförare Vänersborg

Om hur jobbet som bussförare ändrats under de senaste 20 åren, om hur viktigt det personliga mötet är, om hur pandemin tydliggjorde att bussförare levererar en grundläggande samhällsfunktion, och om hur facklig kunskap ger styrka att bära med sig i livets olika situationer.

Ellen Sukel, undersköterska Kristianstad

Om resan från strulig tonåring till undersköterska med fackligt uppdrag. Om att hitta sitt inre driv och förstå vilken stor tillgång det är. Och om hur engagemanget gav glädjen tillbaka i arbetslivet – och känslan av att kunna påverka.

Susanne Holm, undersköterska, Värmdö

Om hur man skapar en meningsfull vardag för de äldsta, hitta enkla sätt att njuta av livet. 

Therese Mechlenburg, undersköterska Norrköping

Om att på 42 timmar ställa om verksamheten till en intensivvårdsavdelning. Att dokumentera vardagen i en videodagbok för SVT, och mitt i alltihop drabbas av en personlig tragedi. 

Malin Ragnegård, förbundssekreterare och Lisa Bondesson, samhällspolitisk chef Kommunal

Reflektioner över dagens prat.

Utöver dessa har vi även ett antal kortare inringda prat från följande medlemmar: Tove Holmqvist, elevassistent Eskilstuna, Kim Norell, barnskötare Mönsterås, Britt-Mari Rylander, undersköterska Karlstad, Viktor Eriksson, spårvagnsförare Göteborg, Emma Skruve Eklund, undersköterska Västerås, Ann-Marie Nilsson, trivseltant vårdcentral Vänersborg, Angela Wallin, undersköterska Örebro, Clara Svensson, personlig assistent Stockholm, Lena Svensson, vårdare gruppboende Mönsterås och Helena Holmberg, undersköterska Lessebo. 

Enskilda poddavsnitt

Listan nedan är med reservation för ändringar. Vi släpper ett avsnitt per dag med start den 25 juli. Sök på "Prat från verkligheten" där poddar finns eller klicka på någon av dessa länkar.

Podplay

Spotify

ITunes

Acast

25/7 - Kattis Träff Fridebäck, undersköterska Örebro 

26/7 - Julia Svensson, ambulanssjukvårdare Landskrona 

27/7 - Ylva Norvinger, undersköterska Stockholm 

28/7 - Rima Botros, barnskötare Göteborg 

29/7 - Stephan Gard, bussförare, Stockholm 

30/7 - Frida Kindeland, heltidsmentor Linköping 

31/7 - Stine Christophersen, vårdbiträde Stockholm  

1/8 - Therese Mechlenburg, undersköterska Norrköping   

2/8 - Anders Sahlström Glassel, habiliteringsassistent Malmö  

3/8 - Anna-Karin (Kajsa) Holmberg, undersköterska Huddinge 

4/8 - Marie Wiberg, undersköterska, Västerås 

5/8 - Gift Blessing, elevassistent Linköping 

6/8 - Petra Lehto, undersköterska Kiruna 

7/8 - Mia Boivie, vårdhundsförare Uppsala  

8/8 - Silvana Vretoska, undersköterska Göteborg  

9/8 - Numan Aras, elevassistent Uppsala 

10/8 - Liv Byström, djurvårdare Örebro 

11/8 - Alexandra Mentzas, undersköterska Västerås – heltidsfacklig 

12/8 - Staffan Dunér, bussförare Vänersborg 

13/8 - Ellen Sukel, undersköterska Kristianstad 

14/8 - Susanne Holm, undersköterska, Värmdö 

15/8 Malin Ragnegård, förbundssekreterare och Lisa Bondesson, samhällspolitisk chef Kommunal 

Ett avsnitt med alla kortare inringda prat kommer också att publiceras.

Frågor och svar

Vad vill Kommunal med denna kampanj?

Prat från verkligheten ingår i kampanjen Dags för bättre tider.

Vi vill nå ut till allmänheten och sprida kännedom om sakfrågor såsom återhämtning, när människor är som mest mottagliga för det.

Vi vill också synliggöra medlemmarnas yrkesskicklighet och ge en djupare inblick i den vardag som medlemmarna lever i. Många medlemmar i Kommunal har jobbat utan möjlighet till återhämtning under alltför lång tid – mer än någonsin det senaste året. Detta trots att deras yrken är avgörande för att vårt samhälle ska fungera. 

Vad vill Kommunal förändra?

Det ska gå att göra sitt jobb på ett bra sätt och lägga fokus på rätt saker. Att inte behöva springa benen av sig och hoppa över rasten. Mer tid måste vara möjligt. 

Varför sänder Kommunal radio?

Det finns ett stort allmänt intresse kring det arbete medlemmarna i Kommunal gör. För oss är det viktigt att nå ut med medlemmarnas berättelser. Vi vill synliggöra medlemmarnas yrkesskicklighet och ge en djupare inblick i den vardag som medlemmarna lever i. Det är sällan välfärdsarbetarnas röster hörs i radio. 

De som medverkar i radiosändningen delar med sig av sina egna berättelser från verkligheten. Här finns starka berättelser om utmaningar, glädje och sorg, om behovet av återhämtning och om det pandemiår som vi tagit oss igenom. Vi får också höra exempel på den kraft man får av att engagera sig fackligt och utveckla sin arbetsplats!

När går kampanjen?

Kampanjen går i köpta kanaler 5–31 juli. Radiosändningen sänds dygnet runt 24 juli och därefter som enskilda poddavsnitt,

Frågor 

Kommunals pressjour 010-442 71 30 eller pressjour.forbundet@kommunal.se