Hoppa över menyn och gå direkt till innehåller
Anpassa

Välj Fairtrade - bättre villkor för odlare och lantarbetare

Fairtrade är ett sätt att göra skillnad för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom och samtidigt engagera dig för social hållbar utveckling i praktiken.

När du väljer Fairtrade-märkta produkter bidrar du till att odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor, genom kriterier för högre löner och ett minimipris som är högre än produktionskostnaden. Detta, tillsammans med långsiktiga handelsavtal, ger trygghet för alla dem som inte har så stora marginaler att leva på.

Det enklaste du kan göra

Välj Fairtrade när du handlar, går på café eller restaurang! Utbudet är brett. Förutom kaffe, te och bananer finns det även kakao, drickchoklad, chokladkakor, annan färskt frukt, juice, läsk, ris, quinoa, glass, socker, kryddor, nötter, snacks, godis, honung, trägolv och hudvård. Dessutom går det att köpa Fairtrade-märkt vin, blommor, bollar, och produkter som innehåller Fairtrade-certifierad bomull.

Gilla Fairtrade på Facebook!

Gör lite mer

Fairtrade kommer gärna och ger en inspirerande föreläsning på din arbetsplats. Skriv och fråga uppdrag@fairtrade.se.

Det kan bli startskottet för din arbetsplats att ta in en Fairtrade-märkt produkt – kaffe och te är de vanligaste. 

Har ni fikapaus på jobbet? Varje år i oktober arrangeras Fairtrade Challenge – anmäl dig och jobbarkompisarna! 15 oktober 2015 fikade 630 000 personer över hela Sverige Fairtrade-märkt på en och samma dag.

Sprid engagemang på ditt sätt

Om du vill fortsätta ditt engagemang är möjligheterna outtömliga. Till exempel kan du utbilda dig till ambassadör eller jobba för att Fairtrade City-diplomera hela kommunen – Lund, Hörby och Borlänge har redan gjort det.

Är du mer sugen på att ordna roliga och lekfulla händelser, har Fairtrade en egen aktivitetsguide och mycket annat. Varför inte erbjuda dig att ”pimpa” den lokala butikens Fairtrade-hylla? Eller ordna en Fairtrade-provsmakning? Eller en bananjogg?

Ännu mer inspiration hittar du på Fairtrades YouTube-kanal där du hittar allt från informativa filmer om Fairtrade och olika produkter, till roliga filmer från aktioner och evenemang.