Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet
Anpassa

Värme året runt hos månadens Working class hero

2013-02-02
Värme året runt i Överkalix? Inne på Tilda Hagströms arbetsplats är fallet så. Hon är månadens Working class hero.

I Överkalix kom sommaren tidigt i år, värme är det gott om i de stora tomatodlingarna.

Tilda Hagström, månadens Working class hero, började på tomatodlingen då hon via arbetsförmedlingen fick en praktikplats. Hon trivdes så bra och blev väldigt glad då hon erbjöds en fast tjänst på 75 procent.

- Det bästa med att jobba här är miljön, det är varmt och ljust året runt, säger Tilda och blickar ut över de stora tomatplantorna i växthuset.

Växthuset byggdes sommaren 2012. Samma vinter testade de även att odla tomater vintertid. Som ett tefat lyser tomatodlingen upp i mörkret en bit utanför Överkalix. Numera växer det alltså tomater året runt.

- Det har gått jättebra att odla tomater även under våra kalla månader, berättar Tilda.

Plötsligt kommer en kund in som vill handla tomater.

- Vi säljer tomater i butiker över hela Norrbotten och självklart kan man komma hit och handla på plats. På sommaren sätter vi ut tomater för självbetjäning vid vägen och så får köparen betala i en burk.

Förutom att sälja tomater så är det skötsel av tomatplantorna och tomaterna som utgör den största sysslan för Tilda en arbetsdag. 3700 plantor ska totalt ses efter.

Sofia från Kommunal undrar vilken arbetsuppgift Tilda ser som sin viktigaste.

- Jag underhåller plantorna och ser till att de mår bra. Det gäller att se efter topparna på plantorna, jag tar bort tjuvskott som stjäl energi från plantan. Energin ska gå till att göra tomater, inte till att kvistar ska växa.

- Det värsta som kan hända är att värmen och vattnet inte skulle fungera som det ska, säger Tilda.

Det har inte hänt ännu och tomaterna frodas med hjälp av vår Working class hero.

Sommarhuset där många tomater ska växa och må bra är såklart väldigt beroende av sol. Vi hoppas på en lång och solig sommar, så att Tilda och hennes arbetslag får en bra skörd och Norrbotten får njuta av lokalproducerade tomater.

  • Namn: Tilda Hagström
  • Ålder: 25 år
  • Familj: Föräldrar och djur
  • Arbetar på tomatodlingen i Överkalix.
  • Medlem i Kommunal sedan 2006.