Undersköterskan Fanny Saxberg visar vad hon kan på Yrkes-EM


2016-12-02

Fanny Saxberg från Vänersborg är undersköterska på NÄL-sjukhusets akutmottagning. Hon tävlar nu mot undersköterskor från hela Europa i yrkes-EM Euroskills.

Just nu pågår yrkes-EM i Göteborg, 40 yrken visar upp sig och unga proffs tävlar i olika moment som visar vanliga situationer i deras yrken. För Fanny Saxbergs del innebär det nio deltävlingar och ett planeringstillfälle som också bedöms av tävlingsdomarna. Tävlingen är uppdelad i tre olika delar, hemtjänst, särskilt boende och sjukhus, och varje del har tre tävlingsmoment. För att tävla inom yrket undersköterska måste man alltså vara mångsidig.

I bedömningen ingår precis allt som sker, hur den tävlande behärskar teknik och ergonomi, bemötande och medicinska kunskaper. Både stora och små moment har betydelse.

Ann Georgsson, ombudsman på Kommunal, har arbetat med yrkestävlingar sedan 2008.

Det är ett utmärkt sätt att visa vad yrket går ut på och vad man faktiskt utför för arbetsuppgifter, exempelvis som undersköterska.

Genom att visa unga människor på bredden och ansvaret i yrket ökar deras intresse för att utbilda sig till undersköterska, menar Ann Georgsson.

Samtidigt som tävlingarna pågår på Svenska Mässan finns det tillfälle för besökarna att prova på många av yrkena. Ann Georgsson arbetar tillsammans med SKL och Vårdföretagarna för att ge ungdomarna möjlighet att rent praktiskt känna på hur det är att exempelvis göra hjärt-lung-räddning eller ta blodtrycket på en patient.

Till sin hjälp har de tre västsvenska gymnasieskolor, vars vård- och omsorgselever bemannar prova-på-utställningen. Idag har det varit Katrinelundsskolan som ställt upp med sistaårseleverna Zeinab Cherrouk, Hillary Atemnkeng, Haniya Haydani, Lava Ali och Qaali Hussen. Det har varit många nyfikna som har testat på och skaffat sig information om utbildningen och vad den leder till.

Catarina Lindal-Petäjä är en viktig person i sammanhanget. Hon har, tillsammans med Pia Schelin från Kommunal, varit Fanny Saxbergs coach inför tävlingen.  Catarina Lindal-Petäjä arbetar annars som processledare på Vård- och omsorgscollege i Kronoberg. Hon berättar att intresset för utbildningen ser lite olika ut i olika delar av landet, men just hos dem är det så många sökande att man funderar på att starta upp en parallell klass.

Catarina Lindal-Petäjä tycker att yrkestävlingar är ett bra sätt att visa unga människor vad de har att erbjuda.

Vård och omsorgsutbildningen är inte bara rolig, den leder dessutom garanterat till arbete och ger samtidigt högskolebehörighet i fall man vill studera vidare

säger Catarina Lindal-Petäjä.

Hur det går för Fanny Saxberg i EM får vi inte veta förrän på söndag kväll, 4 december, då vinnarna presenteras. Men vi håller självklart tummarna och tror att hennes kompetens och proffsiga omvårdnad ska ta henne till prispallen.

Dela sidan