Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet
Anpassa

Trygga famnar är inte utbytbara - ge yrkesutbildade barnskötare fasta jobb i förskolan

2015-04-15
Förskolan ska vara utvecklande, rolig och trygg för barnen. Den ska också vara en service för föräldrar så de kan arbeta eller studera. Så ser verkligheten inte ut idag. Kommunals nya rapport ”Trygga famnar är inte utbytbara” visar på en förskola där både otrygga anställningar och andelen outbildad personal ökar, vilket undergräver såväl kvalitet som kontinuitet.

För att skapa kontinuitet i förskolornas arbetslag krävs en långsiktig personalpolitik. Den behöver bygga på heltids- och tillsvidareanställningar och se kompetensen både hos yrkesutbildade barnskötare och högskoleutbildade förskollärare. Denna långsiktiga personalpolitik är en bristvara i förskolan idag.

För att barnen ska få trygga relationer i en förskola med hög kvalitet, måste trenden med en ökande andel visstidsanställda samt personal som saknar utbildning vändas. Kommunals nya rapport framhåller konkreta förslag för att säkra kontinuitetet och kvaliteten i förskolan.

- En långsiktigt hållbar personalpolitik är att ha en kombination av förskollärartjänster och barnskötartjänster. Yrkesutbildade barnskötare som får möjlighet att utvecklas i yrket och skapa goda relationer är avgörande för en förskola som ska nå sina mål om att kombinera lärande och omsorg, säger Annelie Nordström, ordförande i Kommunal.

För att skapa en förskola med kvalitet föreslår Kommunal:

  • Inför rekommendation om barngruppstorlek. 12 barn i småbarnsgrupp (1–3 år) och 15 barn i storbarnsgrupp (4–5 år).
  • Anställ tre pedagoger per barngrupp, i normalfallet en förskollärare och två barnskötare.
  • Ge barnen kontinuitet genom att anställa både barnskötare och förskollärare på fasta heltidstjänster.