Tina går i pension efter 43 år med fackliga uppdrag


Hon började som kontaktombud på sin arbetsplats. De senaste åren har hon arbetat heltid med arbetsmiljöfrågor på sektion Malmö vård och omsorg. I går fyllde Tina Klint Kronkvist 67. I dag går hon i pension efter 43 år med fackliga uppdrag.

Tina Klint Kronkvist
Tina Klint Kronkvist sektion Malmö vård och omsorg går i pension
Foto: Monica Brundin Danielsson

Längst ner i en av de långa korridorerna har Tina Klint Kronkvist sitt arbetsrum. Just nu ganska avskalat och städat med en känsla av vemod.

Tinas engagemang började redan i barnsben när hon lyssnade på sina engagerade morföräldrars berättelser om nödåren i början av förra seklet och om den fackliga organiseringen på trettitalet.

- Jag är uppvuxen i solidaritetstanken och de blev jätteglada när jag engagerade mig i facket, säger Tina som fick frågan om hon ville bli kontaktperson på sin arbetsplats 1976 och som sen dess behållit sitt engagemang.

- Men det var på ett annat sätt då. MBL och andra lagar stiftades. Det var en spännande tid. Nu är det mer ”what’s in it for me”, konstaterar hon.

Uppdraget Tina lämnar är det som huvudskyddsombud och hon minns många tuffa ärenden, men också många tillfällen av lösningsfokuserat arbete för en bättre arbetsmiljö för Kommunals medlemmar.

- Mitt sätt har alltid varit att arbeta för samarbete. Inte konfrontation. Men det är tufft i dag. Arbetsgivaren ställer höga krav och vi har mycket hot och våld i många av våra verksamheter, till exempel inom LSS. Men jag säger aldrig att det var bättre förr. Det var annorlunda förr.

De senaste åren har Tina fungerat som mentor till nya engagerade kamrater.

- Kunskap är makt som blir så mycket bättre när jag delar med mig av den.

Och hon har några grundläggande tips att ge:

  • Lyssna in
  • Se saker ur ett brett perspektiv
  • Var öppen
  • Kom inte med färdiga lösningar på problemen

- Om vi låser oss hittar vi inte de bästa lösningarna. Vi måste alltid börja från grunden.  Och vi blir aldrig klara. Att arbeta med arbetsmiljö är ett ständigt pågående arbete.

Så vad ska du göra nu när du blir pensionär?

- Ho!

Tina tar ett djupt andetag. Är tyst en stund.

- Jag ska fortsätta arbeta med ungdomar och flyktingar där jag bor och så älskar jag att resa. Jag har bokat en resa till Spanien i september. Jag har två underbara barn och en trädgård som jag tycker om att pyssla med.

- Men även om jag avslutat och förberett mig så är det så klart konstigt att bilen inte ska köra hit om morgnarna.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar