"Strandsatta löneförhandlingar" i Ale kommun


"Kommunal Ale kräver särskilt lönelyft för alla undersköterskor" skriver Sladjana Gustafsson, ordförande i Kommunal Ale i Alekuriren.

I det avtal som skrevs mellan Kommunal och SKL i våras ingår en extra satsning på undersköterskor. Den innebär 500 kr, utöver löneutrymmet.  Det centrala avtalet är bra. Det visar parternas vilja att höja en stor yrkesgrupp, främst kvinnor, som alltid varit lönediskriminerade sett till deras utbildning och arbetsuppgifter.

Här i Ale har vi dessvärre gått på grund i de lokala löneförhandlingarna. Det visar sig att vår arbetsgivare bara vill räkna in de anställda inom äldreomsorgen i den extra satsningen. Ingenstans i avtalet står det något om den begränsningen. Tvärtom, i en kommentar från SKL och Kommunal förtydligar man med flera exempel som visar att satsningen ska gälla tjänster där undersköterskeutbildning krävs och arbetsuppgifterna i huvudsak är desamma som undersköterskans. Anledningen till den något otydliga formuleringen i avtalet är att inom många offentliga verksamheter arbetar utbildade undersköterskor under andra benämningar. Det finns därför en uppsjö titlar och tjänster som berörs av avtalet och arbetsgivare och fack måste lokalt enas om vilka det gäller på just deras arbetsplatser.

Kommunals ståndpunkt är därför att alla de anställda inom Ale kommuns sektor Arbete, trygghet och omsorg, som har omvårdnadsutbildning, eller motsvarande, ska ingå - oavsett yrkestitel. Det vill säga undersköterskor, vårdare, stödassistenter, personliga assistenter och boendestödjare, eventuellt fler.

Vid nyrekryteringar av personal med ovan uppräknade titulaturer ställer Ale kommun alltid krav på omvårdnadsutbildning eller motsvarande. Det är en alltså en undersköterskekompetens som efterfrågas, även om kommunen sedan kan ha en annan titel på tjänsten.  Arbetsuppgifterna är desamma, oavsett om det är inom äldreomsorg eller funktionshinder. Medarbetare inom de här verksamheterna som har saknat undersköterskeexamen, har uppmanats av arbetsgivaren att utbilda sig eller validera sin kompetens så att de blir undersköterskor. Idag arbetar de under andra titlar och räknas inte in i satsningen.

Medlemmarna i Kommunal tar sitt ansvar varje dag för att ge god omvårdnad, med stöd vid hygien, mat, städ, aktiviteter, HSL-insatser och mycket mer utifrån de olika individuella behoven. All personal har samma ansvar för dokumentation och de delar ut medicin på delegation. De utför sina arbeten med professionalitet och stolthet. Att då bara låta undersköterskesatsningen gälla Ales äldreomsorg är ologiskt, orättvist och i strid med vad de centrala parterna avsåg i avtalet.

Det är dessutom ganska korkat eftersom det är redan svårt att rekrytera och behålla utbildad personal inom sektorn. Både stödassistenter och undersköterskor går till närliggande kommuner för att få en högre lön och en mindre pressad arbetssituation. Det är ett allvarligt problem och det växer. Personalbristen drabbar både de anställda som lojalt stannar kvar, trots underbemanning och övertider, och självklart även våra omsorgstagare som får stå ut med många nya ansikten och utarbetad personal.

Ale kommun borde verkligen visa sin vilja att bli en attraktiv arbetsgivare genom att följa parternas avsikt med kollektivavtalet och satsa på ALLA undersköterskor i kommunen.

Sladjana Gustafsson
Ordförande Kommunal Ale

Texten publicerades i Alekuriren v 38.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar