Stor sjuknärvaro bland medlemmarna i Kommunal


Två av tre medlemmar i Kommunal går till jobbet fast de är sjuka. Främsta skälet till sjuknärvaron är ekonomin, karensdagen ger ett stort ekonomiskt avbräck. Men många uppger också att de inte vill orsaka problem för arbetskamraterna genom att vara borta.

Kommunal genomförde nyligen en undersökning om medlemmarnas sjuknärvaro på jobbet. Resultatet visar att under de senaste 12 månaderna har cirka 60 procent, två av tre, gått till jobbet trots att de hade känt sig så pass sjuka att de ansåg att de borde ha stannat hemma. Sjuknärvaron är lika vanlig hos kvinnor som hos män, men analys på ålder visar att yngre medlemmar (39 år eller yngre) går till jobbet sjuka i högre utsträckning än medlemmar i högre ålder.

Ekonomin är det främsta skälet till sjuknärvaro, självrisken i form av en karensdag upplevs som en börda hos 56 procent av sjuknärvarande medlemmar. Det näst vanligaste skälet är hänsyn till kolleger, 50 procent går till jobbet sjuka för att inte utsätta sina kolleger för ännu större stress än vanligt. Kommunal är väl bekant med båda dessa förklaringar som återkommer i motioner till kongresser och i flera olika direktmöten med medlemmar.

Risk för infektionsspridning

Det vanligaste besväret vid sjuknärvaron är infektion i luftvägarna, 70 procent har rapporterat detta symptom. Det innebär ökad risk för spridningen av förkylningsvirus både på vägen till arbetet och i arbetet. Extra känsligt blir det för medlemmar som arbetar inom vård och omsorg, där vård- och omsorgstagare blir särskilt utsatta. Även andelen som arbetar trots huvudvärk, ryggsmärta, trötthet, ont i nacken, ångest, ont i benen med mera är betydande hög. Det är allvarliga symptom som ofta kopplas till stress i arbetet.   Hälften av medlemmarna som har gått sjuka till arbetet har också sökt läkarvård för sina besvär, vilket kan visa på besvärens allvarlighetsgrad.


Källa: Novus (Det fanns möjlighet att välja flera symptom)

Förutom risken för infektionsspridning kan sjuknärvaro få allvarliga konsekvenser för den sjuknärvarandes hälsa - och för sjukskrivningar på längre sikt. Där är internationell och svensk forskning enhällig.

I en debattartikel igår på Dagens Arena skrev vi om vikten av att arbeta förebyggande med både sjukfrånvaro och sjuknärvaro.

Av: Yeshiwork Wondmeneh
webb@kommunal.se

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar