Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet
Anpassa

Sotaren Peter Kurén är februari månads Working class hero

Sotaren Peter Kurén
Sotaren Peter Kurén.
Foto: Malin Holmqvist
2012-03-09
Peter Kurén, sotare i Piteå, har blivit nominerad till månadens Working class hero.

Rädslan för soteld var stor förr i tiden. Redan under mitten av 1300-talet fick vi vår första brandstadga. Som yrkesman dök sotaren eller skorstensfejaren upp under senare delen av 1500-talet. Peter Kurén har jobbat som sotare sen 1992 och Kommunal Norrbotten har utsett honom till månadens Working class hero.

Vi träffar Peter på firman i Piteå. Peters arbetskompis John som tycker att Peter förtjänar att vara månadens working class hero är tyvärr sjuk när vi är på besök.

- Jättekul och oväntat. Jag hade faktiskt inte hört talas om working class heroes förut, säger Peter och fortsätter, men det här känns riktigt roligt.

Johns motivering lyder:

"Peter är en glad prick som går bra hem hos kunderna. Förutom det så är han en mycket kompetent sotare. På firman så höjer han stämningen samtidigt som han vågar säga ifrån om något är galet. En rejäl kille helt enkelt!"

Började som en fix idé

Peter trivs med sitt jobb och det var inget som var en självklarhet eller en pojkdröm att han skulle bli sotare.

Det började egentligen som en fix idé. Jag var sjuk och låg hemma och såg på TV, jag tror det var ett program från utbildningsradion som handlade om sotare. Där väcktes mitt intresse, säger Peter och skrattar.

Hans val av yrke blev helt rätt.

- Jag trivs jättebra med mitt jobb. Jag gillar variationen, att vara ute och ha frihet under ansvar. En vanlig arbetsdag så har jag 16-18 gårdar som ska sotas, oftast i byarna kring Piteå. Jag lägger väldigt mycket själv upp mitt arbete och har ingen chef som står och hänger över axeln. Det och även kundkontakten, träffa människorna man jobbar åt som man blir lite halvbundis med är det bästa med jobbet.

Vintertid, kallt med mycket snö. Hur fungerar det då?

- Det är väl lite av ett arbetsmiljöproblem, få som verkligen skottar upp vintertid. Mat, toalett och fikapaus är inte alltid heller lättillgängligt, men allt löser sig.

- Är det skorstensfejare eller sotare som är rätt yrkestitel? frågar Sofia från Kommunal och undrar också när Peter blev medlem i Kommunal.

- Båda går bra men vi säger sotare, det är det vanligaste. Det var de äldre gubbarna som jag jobbade med som sa att jag skulle gå med i facket, det var inget snack om den saken så jag gick med. Det var alltså först efter jag blev medlem som jag förstod alla fördelarna med medlemsskapet. Det var en av de äldre gubbarna som ville att jag skulle bli mer engagerad i facket men jag sa nej. Han pratade inte med mig på 14 dagar, säger Peter med ett skratt.

Knoparmoj är sotarnas eget språk

När de äldre sotarna pratade med honom använde de såklart sitt egna sotarspråk knoparmoj.

- Det var samma självklarhet som att jag skulle gå med i facket, att lära mig deras egna språk, det vill säga knoparmoj. Annars förstod jag ju inte ett ord av vad de sa.

Efter mötet med Peter förstår vi varför hans arbetskompis nominerat honom och vi har fått inblick i en sotares arbetsdag.

  • Namn: Peter Kurén
  • Ålder: 39 år
  • Familj: Två hundar
  • Bor: Tvärån, utanför Älvsbyn
  • Intressen: jakt och hundarna