Slutbetänkande kring äldreomsorgslag


Tisdagen den 28 juni överlämnades ett slutbetänkande för utredningen om en äldreomsorgslag till Socialminister Lena Hallengren.

Hemtjänstpersonal hjälper äldre kvinna i hemmet.
Foto: Plattform

Syftet med lagen är att personer som omfattas av äldreomsorgslagen ska ”få sina behov av insatser inom äldreomsorgen av god kvalitet tillgodosedda på ett samordnat, tryggt och säkert sätt samt att få stöd och hjälp för att få tillgång till den hälso- och sjukvård de behöver.”

Kommunal anser att utredningen har gjort en korrekt analys av de problem som äldreomsorgen har och står inför. Kommunal instämmer med problembeskrivningen och stödjer de förslag som tagits fram: i synnerhet de viktigaste förslagen om adekvat bemanning, att personers behov av kontinuitet, trygghet och säkerhet ska beaktas vid planering och att organisering av verksamheten, att bland annat schemaläggning och organisering av arbetet måste stödja detta, samt att även äldre på särskilt boende ska få en fast omsorgskontakt.

Dock menar Kommunal att det fortfarande saknas precisa, uppföljningsbara mål och krav och att det finns styrinstrument som främjar lagens måluppfyllelse. Kommunal anser inte att utredningens förslag kan förväntas komma till rätta med de omfattande och sedan länge kända brister i äldreomsorgen om den inte kompletteras med förslag på sådana styrinstrument. Därmed är det osannolikt att en äldreomsorgslag kan göra skillnad utan att kombineras med kontroll, insyn, tillsyn och hot om rättsföljder, när dagens styrning av äldreomsorgen snarare motverkar lagens intentioner. Ett exempel på ett ändamålsenligt styrinstrument skulle kunna vara nationella bemanningsriktlinjer.

Kommunal förutsätter att socialminister Lena Hallengren vidtar nödvändiga åtgärder för att den här utredningens förslag kan kompletteras med förslag på styrmedel som främjar måluppfyllelse och motverkar urholkningen av äldreomsorgens kvalitet. Det ska inte vara frivilligt att göra rätt som äldreomsorgens huvudman, utan en självklarhet. Inget annat duger för de äldre i behov av äldreomsorg eller tusentals yrkeskunniga medlemmar i Kommunal som arbetar i äldreomsorgen.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar