Hoppa över menyn och gå direkt till innehåller
Anpassa

Ny samverkan mellan Kommunal och Frösunda underlättar vid övertagande

Samverkan mellan parterna viktig vid övergång av en verksamhet.
Lars-Sture Johansson, ombudsman på Kommunal.
Foto: JOHAN LAUREN
2017-06-16
I veckan träffades representanter från Frösunda och Kommunal för att hitta former för en bättre samverkan mellan parterna. ”Vi är överens om att undersöka möjligheterna att bilda en företagsorganisation som ska underlätta detta arbete, säger Lars-Sture Johansson, ombudsman på Kommunal.”

Arbetet med att utforma en företagsorganisation inleds redan i augusti. Målet är att den ska komma igång första januari 2018.
- Vi ska ses den 15 augusti igen.  Det är anställda inom Frösunda som på sikt ska företräda medlemmarna i företagsorganisationen, som ska fungera som ett samverkansavtal, säger Lars-Sture Johansson
Relationerna mellan Kommunal och Frösunda har periodvis varit frostiga.

Frösunda har kunden i fokus.
Kommunal har medlemmarna i fokus.

Kommunal har reagerat starkt mot Frösundas hyvling av tjänster vid övertaganden av verksamheter.
- Ofta när Frösunda tar över en verksamhet har de skurit ned medlemmarnas sysselsättningsgrad. Det strider mot allt vad vi står för – medlemmarna ska ha rätt till heltid som norm för att kunna vara ekonomiskt självförsörjande. Detta är en jämställdhetsfråga.

Hyvling drabbar kvinnodominerade jobb

Det är vanligast att kvinnodominerade branscher drabbas av så kallad hyvling av sysselsättningsgraden.
- Vid verksamhetsövergångar är det oerhört viktigt att denna övergång blir så smidig som möjlig för samtliga berörda parter. 
Det är inte ovanligt att trots att en upphandling har varit klar länge blir det kaos vid själva övertagandet - med sjukskrivningar och oro för personalen som följd.

''Detta arbete borde ingå i upphandlingen''

- Parterna har ett ansvar att i god tid göra upp spelreglerna för hur detta ska gå till. Såväl förvärvande som överlåtande företag har en skyldighet att minimera ovissheten vid en övergång.
- Det borde ställas som krav vid en upphandling att detta arbete ingår, säger Lars-Sture Johansson.