Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet
Anpassa

Ridläraren Jenny Thorin är oktober månads Working class hero

Jenny Thorin
Ridläraren Jenny Thorin.
Foto: Malin Holmqvist
2011-12-13
Vi har varit på Luleå ridklubb och träffat vår medlem och ridläraren Jenny Thorin. Hon är oktober månads working class hero.

Denna gång har Sofia träffat Jenny Thorin som är svensk ridlärare på Luleå ridklubb. Jenny strålar när hon pratar om sitt jobb.

Mitt yrke är inte bara ett yrke för mig, det är hela mitt intresse. Mitt yrke och min fritid flyter ihop. För mig är ridsporten en livsstil.

Det är varierat arbete som Jenny har där ingen dag är den andra lik.

- Jag har ett självständigt arbete och det är en av fördelarna med jobbet. Förutom hästarna så träffar jag massor med människor, allt från små barn till äldre människor. De som rider här är i åldrarna 6-60 år. Det är det absolut roligaste i mitt jobb, mötena med dem under ridlektionerna och att få se dem utvecklas tillsammans med hästarna.

En lång väg

För att bli svensk ridlärare måste du såklart genomgå en massa spännande utbildningar. Jenny började med dessa redan i 15-16 års åldern då hon gick en ungdomsledarkurs anordnad av Ridssportsförbundet.

- Sen rullade det på med utbildningar. Jag gick ridinstruktörskurs 0, interna utbildningar, fortbildningar och hade praktik på ridskolan. Jag genomförde BRIK, biträdande ridinstruktionskurs och gick ridgymnasiet där ridtimmarna är förlagda innan skolan.

Jenny tog också hästskötarexamen på Grans i Piteå.

Sofia undrar om det är något som hon skulle vilja förändra med sitt jobb trots att hon trivs så bra med det.

- Ja, det är faktiskt mycket ändå, säger Jenny. Jag önskar att vi slapp momsen, jag vill att det verkligen ska vara en sport för alla, kunna öppna upp så att ännu fler människor har möjlighet att ägna sig åt ridsporten. Jag vill att även de som inte är elitsatsande ska få större möjligheter att satsa på sitt intresse. För många är det en väldigt bra rekreation och motion att hålla på med, det är till exempel jättebra för de som är utbrända. Alla ska, oavsett bakgrund och livssituation kunna hålla på med ridsporten.Tyvärr har vi inte de personella resurserna som detta skulle krävas i dagsläget.

Jenny berättar att media har skapat en felaktig bild av att ridsporten är jättedyr.

- Visa lokala siffror istället. Vi har faktiskt andra priser här i Luleå än i Stockholm. Det är inte så dyrt som så många tror.

Tacksam för Kommunals hjälp

Inte förrän nyligen blev Jenny medlem i Kommunal.

- Det var först när jag verkligen behövde fackets tjänster som jag insåg hur viktiga de är. Tidigare har jag inte riktigt tänkt på medlemsskapet och det blev liksom aldrig av att jag gick med. Idag är jag väldigt tacksam för Kommunals hjälp.

Det har varit jätteintressant att få höra Jenny berätta om sitt arbete och vi förstår att hon sprider glädje och entusiasm omkring sig på Luleå ridklubb. Innan vi avslutar så undrar Sofia om det är något som Jenny skulle vilja att hon tar med sig från detta möte?

- Jag tycker det är viktigt att Kommunal visar att de finns och fortsätter vara så varma och omhändertagande. Det  är viktigt för att man som medlem ska få förtroende och vågar ta kontakt med facket med sina frågor och funderingar.

  • Namn: Jenny Thorin
  • Ålder: 30 år
  • Familj: Sambo med två barn
  • Bor: Villa på Bredviken, Luleå
  • Yrke: Svensk ridlärare
  • Arbetsgivare: Luleå ridklubb
  • Motto: Behandla andra som du vill bli behandla själv
  • Drömmer om: att få vara fortsatt frisk och ha hälsan med mig.