Personliga assistenter gick till Kommunal Västs lokaler och såg föreläsningen Älskade assistent


Älskade Assistent hölls på flera platser runt om i Sverige. Vi tog ett snack med en av de personliga assistenter som närvarade i Väst.

14 februari på Alla hjärtans dag anordnade Kommunal föreläsningen Älskade assistent runt om i landet. Föreläsningen som riktade sig till personliga assistenter och hölls av Jan Blomström livesändes från Stockholm och kunde ses på över 130 platser runt om i Sverige. Dessutom kunde föreläsningen ses online. En av dem som tog chansen att via en fysisk mötesplats se föreställningen var den tjugonioåriga personliga assistenten Sara Lundblad som i nästan åtta år arbetat som personlig assistent. Parallellt så har hon utbildat sig, en verklighet som många av Kommunals medlemmar möter varje dag där de kombinerar sina yrkesroller med studier.

Jag är utbildad folkhälsovetare idag. Men jag tycker verkligen om att vara personlig assistent. Men det viktiga för mig är att utvecklas. Därför ville jag studera samtidigt. Jag hade önskat att personliga assistenter kunde vidareutbilda sig inom yrket så att de såg någon slags karriärstege. Det spelar ingen roll hur mycket man tycker om sin brukare på arbetsplatsen för självklart så blir även den verkligheten regelbunden.  Därför tror jag det behövs för att göra yrket mer attraktivt.

Enligt Sara så fanns det flera faktorer bakom varför hon valde att besöka Avdelning Väst trots det pressade schemat. Men den viktigaste var möjligheten att få träffa likasinnade och även ta del av andras upplevelser.

Jag valde att komma hit till en fysisk plats på grund av möjligheten att få diskussioner. Det var väldigt fint att det var riktat mot oss assistenter. Det kändes proffsigt. En föreläsning om hur vi faktiskt ska kunna göra arbetssituationen bättre för oss själva kommer att vara till gagn för brukaren. Jag hade kommit hit igen. Det är viktigt med nya synvinklar för det är lätt att hamna i samma kugghjul och samma typ av tankemönster. Då är det viktigt med nya infallsvinklar. Det är viktigt med att få gott om tid och en chans att diskutera efteråt. Alla utvecklas av diskussioner. 

Att en personlig assistent kan tänka sig att dyka upp på fler fysiska platser för diskussion med andra yrkesproffs är kanske inte särskilt förvånande. Yrket kan bitvis vara ensamt då mycket av arbetslivet potentiellt kan spenderas i längre perioder utan kontakt med kollegor. Glädjande var därför att diskussionen som utbröt mellan de personliga assistenterna i Kommunal Västs lokaler pågick mycket länge. Mycket av dialogen i rummet handlade om relationen med anhöriga.

Vi diskuterade väldigt mycket om olika situationer när vi skall vara med i situationer där vi skall vara med eller backa undan. När anhöriga är med, skall vi då vara med vid arbetsmomenten eller ska vi vara någon annanstans? Du vill ju inte bara göra det bästa för din brukare utan självklart även för hens anhöriga.

Mot slutet av intervjun får Sara frågan om hur länge hon varit med i Kommunal. Det visar sig att hon inte alls är med i fackföreningen. Istället har hon nåtts av informationen via de digitala satsningar som Kommunal gjort för att nå ut till yrkesverksamma personliga assistenter. Sara är istället organiserad i SRAT, ett fackförbund för akademiker inom hälsa kommunikation och förvaltning.

Jag är medlem där eftersom jag utbildat mig till folkhälsovetare. Men eftersom jag arbetar till 75 % som personlig assistent så känns det viktigt att gå med i Kommunal nu. Jag vill lära mig mer nu om vilka rättigheter jag har på arbetsplatsen.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar