Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet
Anpassa

Pajala kommun anlitar bolag utan kollektivavtal

2019-04-08
Kommunal är kritisk till att Pajala kommun godkänt att företaget Ströms Slott får bedriva dagbarnvård i Pajala. Anledningen är att företaget saknar kollektivavtal.

Kommunals sektion i Pajala har skrivit en insändare i ämnet. Den har bland annat publicerats i lokaltidningen Haparandabladet.

Här är insändaren i sin helhet:

Saknar kollektivavtal

Kommunstyrelsen i Pajala har röstat Ja till att godkänna företaget, Ströms slott, som vill bedriva dagbarnvård i Pajala kommun.

Ströms slott är ett företag som saknar kollektivavtal. De saknar säkerhetsrutiner, dokumentation och pedagogisk lära. De lägger inte heller någon vikt på att personalen är utbildad. Företaget skall få bidrag av kommunen, men betalar inte ens ut en avtalsenlig minimilön till sina anställda.

Ströms slott har inte tecknat kollektivavtal med Kommunalarbetarförbundet, då de inte  uppfyller de krav som Kommunal ställer på företag inom Kommunals avtalsområde. Kommunal välkomnar gärna privata aktörer, men de måste ha kollektivavtal för att kunna säkra att lagar och avtal följs.

Att Pajalas politiker inte värnar om kommunens anställda är anmärkningsvärt. Ansvarsfrågan kvarstår trots allt på kommunnivå. Detta bådar inte gott för framtiden.

Kommunal Pajala