Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet
Anpassa

November månads Working class hero är undersköterskan Jimmie Johansson

Jimmy Johansson
Undersköterskan Jimmy Johansson.
Foto: Malin Holmqvist
2011-09-21
I Kommunal Norrbottens serie om medlemmarnas vardag har turen kommit till undersköterskan Jimmie Johansson i Älvsbyn. Han är november månads Working class hero.

När Jimmy Johansson tog studenten 2005 från samhällsprogrammet  i Älvsbyn började han jobba som vikarie inom hemtjänsten. Det var också då som han gick med i facket.

Det var en självklarhet för mig att bli medlem, berättar Jimmie. De starka måste stå upp för de svaga och i facket är vi starka tillsammans.

Under sin vikarietid väcktes intresset för hemtjänsten på allvar och det som bara skulle vara ett sommarjobb blev istället något bestående. Jimmie bestämde sig för att utbilda sig till undersköterska.

Skippa fördomarna

- Det bästa med jobbet är variationen. Jag flyttas runt mellan avdelningar med min vilja och trivs bäst när jag får möta många människor säger Jimmie och ler.

En av de allra bästa sakerna med jobbet är att göra de äldre människorna glada. Det finns för mycket fördomar kring undersköterskeyrket, som att det bara skulle handla om att "torka skit" som är en sån liten del av jobbet. De fördomarna önskar jag att den som är oinsatt skippar.

Att han är man i ett kvinnodominerat yrke ser Jimmy bara som en fördel.

- Jag vill att det ska vara en blandning av alla kön, åldrar och bakgrunder. Jobbet blir som allra bäst när man har en blandning av människor som kompletterar varandra. Jag vill tillföra ett annat tänk utifrån mina styrkor.

Jimmie önskar att fler, framförallt killar, vågar satsa på detta yrke.

Ser människan

- Jobbet innehåller så många olika delar att alla kan bli intresserade av något. Man får tillbaka så mycket från jobbet. Jag vill skapa saker, jag ser till de äldres behov och den situation som de är i och tar mig tid med dem. Jag ser alltid människan, det ska inte vara något "löpande band"-tänk utan man ska ge de äldre omtanke, lyssna på dem och behandla dem med respekt.

Till Sofia ger Jimmie rådet att fortsätta med det underbara jobb som facket gör idag.

- Ibland tror jag många glömmer bort att ni finns. Fortsätt kommunicera ut vad ni gör så folk inte behöver ställa sig frågan vad ni gör och varför?

Jimmie har själv gått en facklig utbildning på Pite havsbad och är nyfiken på vad det skulle innebära att vara mer fackligt engagerad. Kanske det blir nästa steg för visionären Jimmie?

  • Namn: Jimmie Johansson
  • Ålder: 25 år
  • Familj: Särbo, hund
  • Bor: Hus vid vattnet vid Piteå älv
  • Yrke: Undersköterska
  • Arbetsgivare: Nyberga, Älvsby kommun
  • Motto: Lär känna dig själv
  • Drömmer om: har många drömmar såsom att skriva en bok, få högst uppsatta att lyssna på min åsikt och få en tavla på Nyberga när jag dör.