Möt Anette busschaufför på Luleå lokatrafik.


Kommunal driver bussförarnas frågor i förhandlingar med arbetsgivare, i samtal med politiker och i opinionen.

Trygga anställningar, bättre arbetsmiljö och kvalitetssäkrad utbildning är några av de krav vi har för att förbättra bussförares arbetssituation.

Här får du träffa Anette som arbetar på Luleå lokaltrafik LLT.

Anette
Anette
Foto: Kommunal

Jag heter Anette Glad kommer från Råneå är 57 år 1 dotter som är 25 år, jag tog trafikkortet när jag var 20 år sedan började jag köra buss när jag var 24 år, skulle bara vara ett tag nu 32 år senare kan man undra vars tiden tog vägen.
Det är världens bästa jobb man får se hela Luleå stad träffa människor och köra buss.


Beskriv hur en arbetsdag kan se ut samt om det finns några utmaningar i arbetet?
Jag kommer ofta 20-30 minuter före jobbet för att hinna byta till uniformen som är viktig om något skulle hända mig någonting, exempelvis hot så får den som hotar mig ett högre straff eftersom jag är uniformspliktig personal. Jag blåser i alkoskåpet för att få ut mitt kort som behövs för att starta upp biljettmaskinen. Dricker kaffe med mina kollegor i garaget som en viktig social bit, sedan hämtar jag en buss från garaget och loggar in i biljettmaskin och Trivecon, den talar om var jag ska köra och ger mig grönt ljus vid trafikljusen.
Sen k
ör jag i ca 4 timmar innan rast och sen 4 timmar till, ibland är det kortare körtid före rast och ibland efter rasten, jag jobbar både förmiddagar och eftermiddagar och varannan helg. Det finns flera olika listor att jobba på.
Utmaningarna är att du får alltid vara på alerten i trafiken det händer saker hela tiden, sen träffar du många stammisar som du får en relation till.


Vad är det roligaste med jobbet samt ditt uppdrag? 
Kundkontakten är det bästa. Som förtroendevald på sin arbetsplats betyder att jag ska föra talan för mina medlemmar i kommunal på arbetsplatsen. 
Roligaste är att få hjälpa medlemmar i olika frågor.

Innebär det några utmaningar i ditt uppdrag? 
Utmaningarna består att du måste förstå att medlemmar ibland kan bli besviken på dig, men oftast är det ett roligt och givande uppdrag. 
Att kunna få med oss våra nysvenskar som medlemmar, det är i många av deras hemländer dåligt att vara fackligt ansluten och så är det inte i Sverige,
de vet inte om sina rättigheter.

Vilken/vilka är de viktigaste frågorna på din arbetsplats?
Lönen måste upp vi har halkat efter övriga transportsektorn.

Upplever du att du får ”belöning” för ditt fackliga engagemang?
När medlemmen blir nöjd över ett svar. När sektionen bjuder in oss på kurser och vi får sponsor grejer.

Känner du att kunskapen du fått via ditt uppdrag, kan du även ha nytta av privat?
Jag har haft stor nytta även privat av mina fackliga kunskaper, när man sitter och resonerar med vänner så kommer kunskaperna till nytta.

Har du några råd eller tips att ge till någon som funderar på yrket och att engagera sig fackligt?
Det är ett trivsamt jobb, man får träffa mycket människor och jag ser gärna fler kvinnliga kollegor, våga prova både yrket och även att ta på sig fackliga uppdrag, man lär sig otroligt mycket.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar