Medlemmarna på Östras medicinklinik träffades Sahlgrenskas styrelse


Den 21 juni hölls ett möte mellan Kommunals medlemmar på Östras medicinklinik och SU Sahlgrenskas styrelse,

Anledningen till att Kommunal SU Östra bjöd in styrelsen till detta möte var att det två veckor tidigare hållits ett medlemsmöte där det framgick att personalen kände stor oro inför semestermånaderna och hur deras arbetsmiljö då skulle bli. Det bestämdes då gemensamt att man ville framföra sina åsikter direkt till den politiskt ansvariga styrelsen för Sahlgrenska.

Lyckligtvis hade flera av styrelseledamöterna möjlighet att komma till mötet och de tackade också för inbjudan. Medverkade gjorde även verksamhetschefen och personalchefen.

Sektionens ordförande Christine Marttila började med att berätta bakgrunden till mötet innan hon lämnade över till Eva Kärrman som fördelade ordet mellan deltagarna. Och det var många som ville ha ordet! Många undersköterskor hade kommit för att dela med sig av hur deras arbetsdag ser ut och vilka problem de har i sin arbetsmiljö. Det var en mörk bild som målades fram.

Personalbrist

Det rådde en enighet om att grundbemanningen är för låg. Det finns ingen luft i systemet och de som arbetar har tuffa arbetspass, vilket blir än värre då vikarier saknas. Under det redan stressiga arbetspasset måste personalen själva sitt och ringa runt efter personal då sjukluckor uppstår.

Jag kan ringa 20 personer, men ingen vill komma in och jobba. Var är patientsäkerheten när jag ska sitta och ringa istället för att ta hand om patienterna?

Överbeläggning

Bristen på personal gör att alla vårdplatser inte kan vara öppna. Överbeläggningar uppstår när det är fler patienter än vad vårdavdelningen har platser och bemanning för. Återigen en allvarlig fråga då det ofta finns överbeläggningar på åtta patienter, ibland mer. Personalen gör sitt yttersta för att inte patienterna ska bli lidande.

Jag älskar mitt jobb, det är det enda som håller mig kvar. På mitt nattpass kan det hända att jag inte får sitta  ner på tio timmar.

På SU finns moduler för utskrivningsklara patienter som inte har behov av att behandlas på vårdavdelningen, men väntar på att få stöd från sin kommun så att de kan klara sig i hemmet. Tanken är att avlasta avdelningarna och att mer prioriterade patienter ska få platser där, men modulerna har inte kunnat utnyttjas effektivt. Platserna i modulerna fylls inte på grund av att det saknas undersköterskor och för att det är höga krav på vilka som får läggas där, menar enhetschefen.

Sektionen ser en fara för patientsäkerheten på modulerna och menar att det finns ett mörkertal av risker som inte rapporterats in då personalen inte hunnit prioritera avvikelserapportering.

Bristen på återhämtning

Förra sommaren var oerhört ansträngande, med mycket övertid och för kort om folk på golvet. Det blev aldrig nån större förbättring efter det, vilket gjort att personalen aldrig hunnit hämta sig efter den tunga perioden. Nåt normalläge infann sig inte varken under vintern eller våren, utan det har varit en ständig arbetstopp.

Vi är redan helt slut, hur ska vi orka med den här sommaren?

Orättvisa system för ersättningar vid extra arbete

Det finns listor att skriva upp sig på för att arbeta extra pass, vilket betyder att arbetsgivaren inte löst grundbemanningen inför sommaren. Ingen vill skriva upp sig för att ta övertidspass frivilligt. Man orkar helt enkelt inte. Undersköterskorna är också provocerade av att arbetsgivaren väljer att inte betala ut den extra sommarersättningen om 160kr/timmen till undersköterskor som tar övertidspass på medicinkliniken, utan bara till sjuksköterskor. Arbetsgivaren har möjlighet att ge ersättningen även till undersköterskor men väljer alltså att inte göra det.

Verksamhetschefen förklarar skillnaden med att ersättningen betalas bara ut på de avdelningar som annars riskerar att behöva stängas på grund av personalbrist. Det är en förklaring som undersköterskorna inte köper, eftersom de anser sig lika viktiga som sjuksköterskorna och det uppenbarligen är en stor brist även på dem. Varför skulle de annars bli inbeordrade så ofta?

Det är inget att tjafsa om, ge oss åtminstone samma ersättning!

Samvetsstress

Liksom på många andra arbetsplatser inom vård- och omsorg är samvetsstressen något som tär på Kommunals medlemmar. Känslan av att inte ha gett patienterna den omsorg de hade behövt följer med hem efter att passet är avslutat. Dessutom har personalen ofta skuldkänslor för att de inte tar extra pass när de vet att det drabbar deras kollegor som få ta smällen när det är kort om folk. Men när man helt enkelt inte orkar, vad ska man göra?

Under mötet diskuterades också införandet av outbildade vårdbiträden för att få fler händer på golvet och för att intressera fler för att utbilda sig inom vården. Problemet med detta, menar Eva Kärrman från sektionen, är att det inte finns ens finns tid att handleda de vårdstudenter som kommer från skolan. Hur ska vi då kunna introducera vårdbiträdena på ett bra sätt?

Vi som har varit här länge är vana vid hårt arbete, men de nya som kommer ställer inte upp på de här villkoren. De söker sig andra arbeten med bättre arbetsmiljö och bättre betalt.

Mötet avslutas med att styrelsen ombeds berätta vad de har fått med sig och vad de tänker göra med den information som de nu har fått om verkligheten på medicinkliniken. Samtliga uttrycker tacksamhet för att de fått ta del av vittnesmålen och flera vill följa med ut och gå bredvid under ett arbetspass.

Johnny Bröndt (M) SU Sahlgrenskas ordförande, säger att han ska ta med sig vissa av frågorna till sjukhusledningen för en dialog.  Cecilia Dahlman Eek (S) vice ordförande, nämner de orättvisa extra ersättningarna och hanteringen av modulplatserna som några saker som behöver ses över.

Mötet kommer att följas upp.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar