Manifestation i Habo kommun för bättre villkor i äldreomsorgen


Torsdagen den 29 oktober höll Kommunal tillsammans med LO en manifestation för att uppmärksamma villkoren i äldreomsorgen i Habo kommun.

Sektionsordförande Kommunal Habo/Mullsjö Annika Bohm intervjuas av P4 Jönköping
Annika Bohm, sektionsordförande Habo/Mullsjö, intervjuas av P4 Jönköping
Foto: Sebastian Westman

Äldreomsorgen i Habo kommun dras med stora problem; kostnader som skenar, dåligt ledarskap, hög sjukfrånvaro och vikarier som inte får rätt utbildning för att nämna några. Medlemmarna i Kommunal är orolig för vårdtagarnas säkerhet.  

För att uppmärksamma villkoren i äldreomsorgen i Habo kommun samlade Kommunal över åttio undersköterskor och annhöriga för en manifestation. Framåt kvällen tändes det facklor som fick lyssa upp folktåget till kommunhuset. Väl framme ställde sig undersköterkor utanför ingångarna till kommunhuset för att se till att ingen politiker kom in till kommunfullmäktigemötet utan att passera medlemmarna i Kommunal. Det är en facklig seger att så många medlemmar i Kommunal slöt upp för en bättre verksamhet.  

Såhär kommenterar några undersköterskor situationen i Habo;

"Det behövs debbelbemanning och det är tungt när till exempel fler behöver gå på toaletten samtidigt, speciellt när vi bara två på avdelningen. Vårdtagaren får vänta med sin hjälp och vi känner oss otillräckliga som inte hinner med alla."

"Någon påstår att vi tar mer än en kvarts rast, med denna någon är inte med när vi inte hinner med någon fika eller toalettbesök."

"Jag var den enda på två avdelningar so hade delegation på insulin och Innohep. Jag tycker varje verksamhet i vården ska vara bemannad på ett sådant sätt att kraven på god och säker vård kan uppfyllas."

"Jobbar i poolen. Blir uppringd trots att jag arbetat helg på 26 timmar plus alla dagar i veckan. Jag liksom andra behöver återhämtning. När telefonen ringer känner jag stressen växa inom mig och jag får huvudvärk."

"Vissa helger är det bara vikarier. Alla har inte fått utbildning och alla kan inte ge nödvändig medicinering. Det har bland annat lett till en Lex Sarah- anmälan."

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar