Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet
Anpassa

Mandana - en working class hero

Mandana Hassan Bagheri arbetar som kock och är medlem i Kommunal.
Mandana Hassan Bagheri arbetar som kock och är medlem i Kommunal.
Foto: Malin Holmqvist
2015-01-19
I köket på restaurangen på äldreboendet Björken, träffar vi Mandana Hassan Bagheri. En glad, varm och entusiastisk kvinna som tycker om att jobba med människor och älskar att laga mat för många!

I Kommunal Norrbottens reportageserie Working class hero möter vi idag Mandana Hassan Bagheri.

Vad drömmer du om Mandana?

- Åh, vad svårt… jag drömmer inte om pengar. Allt jag önskar är att min familj får vara frisk. Jag vill också hjälpa andra människor. Jag har själv kommit till Sverige som flykting och väntade på uppehållstillstånd i fyra år, det var en väldigt svår tid. Nu vill jag gärna hjälpa andra som är i liknande situation som jag var.
Jag är glad att jag blivit skyddsombud och arbetsplatsombud på min arbetsplats, då får jag hjälpa andra, precis som jag tycker om att göra. Jag har lånat böcker om arbetsmiljö som jag läser för att lära mig mer.

Har du fått någon utbildning av Kommunal?

- Ja, men jag vill ha mer, skrattar Mandana. Det är bra, säger Sofia Eriksson från Kommunal som intervjuar, det finns många utbildningar att gå, både inom Kommunal och LO.

Vad är det bästa med ditt jobb?

- Jag tycker om att jobba med människor, både barn och gamla. Att skoja och skratta tillsammans är viktigt. Jag skulle gärna vilja ha en egen restaurang där jag skulle servera frukost, lunch och middag. Jag är både kock och bagerska, min pappa lärde mig både att baka och laga mat och det har jag gjort sen jag var åtta år gammal. Jag älskar att laga mat och baka, gärna för många, då mår jag bra och blir aldrig trött.

Finns det något du vill förändra med ditt jobb?

- Det är just det i så fall, att ha något eget, det är en dröm jag har.

Hur ser ett arbetspass på jobbet ut?

- Vi börjar 7 på morgonen och jobbar till 16.00, om man inte ska förbereda för nästa dag – då börjar man lite senare och jobbar lite längre. Vi jobbar ju på helgerna också, då börjar vi 06.30 och jobbar till 16.00. Vi lagar nästan all mat från grunden, men ibland kan det också vara att värma t.ex. potatisbullar och steka bacon till det.

När blev du medlem i Kommunal?

- 1 juli 2002. Jag började jobba 2001, sen kom långhelger och annat mellan som gjorde att jag inte blev medlem förrän i juli. En kompis sa att det var bra att vara medlem i Kommunal och en kvinna som heter Karin hjälpte mig att bli medlem. Hennes hjälp betydde jätte mycket för mig, jag kunde inte språket så bra, jag är väldigt tacksam för hennes hjälp. Jag har fått mycket hjälp från Kommunal sedan dess.

Kände du till facket från ditt hemland?

- Nej, det fanns inget sånt. Bara försäkringar. Jag berättar för de som kommer till Sverige att det är viktigt att vara med i facket. Jag förklarar att man får hjälp från facket och att det är viktigt att vara med i a-kassan. Jag tar med mig blanketter så jag kan hjälpa till att fylla i och skicka in. Flera har sedan hört av sig och tackar så mycket för hjälpen.

Hittills har Mandana värvat många nya medlemmar över hela landet.

Vad kan Kommunal göra bättre?

- Mer kurser, säger Mandana och skrattar gott.

  • Namn: Mandana Hassan Bagheri
  • Ålder: 44
  • Familj: Gift sedan 26 år med två barn, en dotter och en son.
  • Bor: Boden 
  • Yrke: Kock
  • Arbetsgivare: Bodens Kommun, Björkens äldreomsorg