Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet
Anpassa

Lokalvårdaren Eva Abrahamsson är månadens Working class hero

Lokalvårdaren Eva Abrahamsson.
Lokalvårdaren Eva Abrahamsson är Working class hero.
Foto: Gert Lundström
2012-10-24
Månadens Working class hero Eva Abrahamsson har myntat ett eget uttryck. ”Jag brukar säga att jag arbetar inom lokalomsorgen, det tycker jag är en väldigt bra benämning på det arbete jag utför”.

Eva Abrahamsson är lokalvårdare, anställd av Luleå Domkyrkoförsamling och arbetar på Örnäsgården.

- Jag har provat massor med yrken under mina år och jag måste säga att jag trivs så otroligt bra med det jag gör nu, berättar Eva. Vi har högt i tak och en fin kamratanda i huset. Det bästa med jobbet förutom arbetskamraterna är att det är fritt, mycket frihet under ansvar.

Eva planerar sitt arbete själv, hur, när och var hon under arbetsdagen ombesörjer lokalerna. Hon kommer med idéer som förbättrar hennes arbetsmiljö och städningen. Det kan vara förslag att köpa in en ångtvätt eller andra bra hjälpmedel. I sina rosa arbetsbyxor tar hon väl hand om Örnäsgården och sprider glädje omkring sig.

- Allt kan kännas tråkigt och tungt ibland, det handlar bara om hur man själv väljer att gå vidare med situationen, oavsett om det är på jobbet eller privat, säger Eva.

Jag brukar säga crea diem. Vi skapar vår dag själv, vårt liv. Det är ingen ide att oroa sig i onödan.

Eva är sprudlande glad och utstrålar värme och stolthet när hon pratar om sitt jobb, sina arbetskamrater och sitt barnbarn i Stockholm. Det är svårt att tro att kvinnan som sitter framför oss för några år sedan inte hade samma energi som nu.

År 2000 hände mycket i Evas liv. Hon drabbades av många små sjukskrivningar, men trots det lyssnade inte Eva ordentligt på sin kropp utan fortsatte köra på. Hon blev utbränd.

- Orken försvann, det var som att dra ut en kontakt ur väggen, beskriver hon och får något tomt i blicken.

I samma veva stöter Eva på patrull på jobbet och kontaktar för första gången i sitt liv facket.

- Jag har alltid varit med i facket. Min pappa såg till att jag gick med och sa till mig att det är jätteviktigt med ett medlemsskap. Så jag gick med och betalade in min fackavgift. Det tackade jag honom speciellt för när detta hände.

Eva fick kontakt med sektionen i Luleå och ombudsman Gunnel Jänkänpää som fick en stor betydelse för Eva.

- Första gången jag träffade Gunnel mådde jag så dåligt så jag orkade inte gå ut. Gunnel ställde upp med ett hembesök och det kändes otroligt skönt. Här kommer en helt främmande kvinna hem till mig men känslan jag fick var att jag hade känt henne hela mitt liv. En ännu större känsla var den när jag förstod att hon var på min sida och skulle slåss för mig som medlem och mitt ärende.

2007 beskriver Eva som året som blev en nystart.

- Jag började arbeta 50 procent på Örnäsgården. Det kändes riktigt bra, mycket tack vare det stödet jag fick från mina fina arbetskamrater. Min arbetsledare PeO Ringvall var och är fortfarande så förstående och omtänksam. Vaktmästarna Kent Johansson och Jan-Olov Lundgren är mina närmaste arbetskamrater och de är även min bästa stöttepelare. De har gjort så mycket gott för mig, säger Eva med ett varmt leende och man förstår hur mycket de betyder för henne.

Idag arbetar hon 75 procent och det går jättebra.

– När jag blir trött gäller det att samla energi. Jag köpte en stuga 2008 och det är det bästa köpet jag gjort i mitt liv. Förutom att det är så energigivande så är det som en healing, det är min bästa fritidssysselsättning. Och att träna, det är jag jättestolt över att jag har börjat med. Det ger resultat, säger hon med ett stort leende. Träningen gör mig stark, smidig, ger mig energi och jag mår mentalt bra. Eftersom jag har ett fysisk tungt jobb så är det perfekt att jag kommit i gång med träningen.

Sofia från Kommunal undrar om det finns något som Eva vill att facket ska tänka på.

- Jag är så evigt tacksam för allt Kommunal och Gunnel har hjälpt mig med i mitt ärende och den svåra situation jag var i då. Det hade jag aldrig klarat själv. Men om jag idag ska ge något råd till er så är det att vi medlemmar gärna vill se er ute mer på våra arbetsplatser och möten.

Till sist vill Eva skicka med ett råd som handlar om utbrändhet.

- Det är så viktigt är att lyssna på kroppens signaler. Det har säkert alla hört men det är precis vad man måste och borde göra. Märker man att något känns fel, så är det väldigt klokt att prata med någon som har varit i det svarta mörkret. Är man uppmärksam på sig själv och eventuellt konstiga saker som börjar dyka upp, förkylningar, infektioner eller annat som inte är så vanligt så kan man stanna upp och försöka ändra på något i sitt vardagsliv. Det behöver inte vara så stora omställningar för att kanske kunna få hälsan i rätt ordning. Och har man gått i väggen, ja då är det klokt att lyssna på någon som varit där och kommit upp från det.

Kloka avslutande ord från månadens kloka Working class hero.

  • Namn: Eva Abrahamsson
  • Ålder: 52 ljuvliga år
  • Yrke: Lokalvårdare
  • Familj: 2 barn (28 och 32 år), 1 barnbarn i Solna. Helt ljuvligt att vara farmor.
  • Motto: "Crea diem" Du skapar din dag själv.