Kommunal vann rond 1 i frågan om arbetskläder


Från och med den 1 januari i år är det obligatoriskt med arbetskläder inom all vård och omsorg om äldre. Det är en seger för medlemmar och ombud som kämpat för frågan i flera år, från lokal till nationell nivå.

Skälet till att Socialstyrelsen fattade beslutet och uppdaterade de basala hygienföreskrifterna är att man vill skydda äldre och anställda från multiresistenta bakterier som kan spridas via kläderna. Det är alltså inte en fråga om slitage på personalens kläder eller behov av ytterkläder.

Men se på det som rond 1. Vi är inte klara ännu. Arbetsgivarens ansvar är nästa fråga.

Arbetsgivarens ansvar borde vara självklart

Kommunals hållning har hela tiden varit att det är självklart att arbetsgivaren borde stå för arbetskläderna. Arbetskläder är en arbetsmiljöfråga, och arbetsgivarens ansvar. Dessutom ska ju arbetsgivaren ha hand om tvätten, så det blir nog omöjligt att hantera på ett bra sätt om personalen ska ha egna kläder. Vi väntar just nu på en dom i Högsta förvaltningsdomstolen som avgör om Malmö stad blir tvungen att erbjuda arbetskläder till sina anställda i hemtjänsten. Då kommer samma att gälla för alla.

Det här gäller

  • Arbetskläderna ska vara kortärmade
  • De ska bytas minst dagligen – oftare om du blivit våt eller nedsmutsad
  • Arbetskläderna ska bara användas på arbetet (men om du jobbar på flera ställen får du behålla dem på när du transporterar dig)
  • Skyddskläder (plastförkläde, plasthandskar) ska användas om det finns risk för att arbetskläderna förorenas genom direktkontakt med kroppsvätskor eller annat biologiskt material
  • Arbetskläderna måste kunna tvättas i 60° - annars blir de inte rena
  • Arbetsgivaren har ansvar för tvätt och tvätthantering
  • Reglerna gäller också vid utbildningar till yrken inom vård och omsorg
  • Reglerna gäller inte personliga assistenter (eftersom du jobbar hos bara en person)
  • Reglerna gäller inte barnskötare

Hur har de nya reglerna genomförts på din arbetsplats?
Har din arbetsgivare erbjudit dig arbetskläder? Vilka plagg? Är du nöjd eller missnöjd? Hör av dig och berätta! Maila till webb@kommunal.se. 

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar