Kommunal kräver snabbt bud om krisavtal


Kommunal vill ha ett nytt krisavtal på plats före sommaren och kräver nu att arbetsgivarna snarast levererar ett bud med höjda ersättningar.

Lenita Granlund, avtalssekreterare på Kommunal
Lenita Granlund, avtalssekreterare på Kommunal
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Sommarsemestrarna är snart här. Naturligvis hoppas vi alla att något liknande förra årets bränder inte återigen ska drabba Sverige. Men om de gör det måste vi ha ett avtal på plats för de som ställer upp och jobbar extra i svåra situationer för landet. Jag förväntar mig därför ett bud från arbetsgivarna redan idag, säger Lenita Granlund, avtalssekreterare på Kommunal.

Kommunal och SKL har sedan i mars förhandlat om ett särskilt avtal vid katastrofer. Avtalet gäller inte bara räddningstjänst, utan även vård och andra viktiga verksamheter. Men bakgrunden till förhandlingarna var att fjolårets skogsbränder visade att det fanns olika tolkningar kring vilka arbetsvillkor och övertidsregler som gällde för de som bekämpade bränderna under längre tid och i olika delar av landet.

"Kollektivavtalen är helt enkelt inte anpassade för den typen av katastrofsituationer. Så kan vi inte ha det. De som ställer upp och arbetar i ett svårt läge för landet måste få veta vad som gäller. Det är viktigt att vi får det här klart snarast och att arbetsgivarna kommer med ett acceptabelt bud som höjer ersättningarna rejält för de som ställer upp i semestertider", säger Lenita Granlund.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar