Kommunal avslutar affärer med Nordea


2017-09-21

PRESSMEDDELANDE: Kommunal har beslutat att påbörja en avveckling av sitt investerade kapital hos banken Nordea.

Med anledning av att Nordea föreslagit sin stämma att flytta huvudkontoret från Sverige påbörjar Kommunal en avveckling av sitt engagemang i Nordea. Det beslutet har nu fattats av Kommunals förbundsstyrelse.

- Om bankerna går dåligt är det välfärden och medlemmarna i Kommunal som får betala. Därför har vi reagerat mot hur Nordea försökt pressa fram lättnader i den avgift som ska skydda skattebetalarna mot bankkriser, säger Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin.

Redan inför Nordeas besked meddelade Kommunal att dess förbundsstyrelse vid en eventuell flytt av bankens huvudkontor skulle se över sina relationer med banken. Det har nu skett. Förbundsstyrelsen har beslutat att påbörja en avveckling av sitt investerade kapital i Nordea.  Nordea förvaltar drygt en miljard av Kommunals pengar.

- Vi påbörjar omedelbart arbetet med att avveckla förbindelserna. Men vissa delar kan ta tid, eftersom vi inte ska göra något som äventyrar förbundets ekonomi. Skulle mot förmodan Nordeas stämma fatta ett annat beslut än bankens styrelse kan vi ta upp frågan på nytt, beroende på hur långt vi kommit i arbetet med att byta ut Nordeaförbindelserna, säger Tobias Baudin.

Kommunals förbundsstyrelse beslutade också att ställa krav i LO:s styrelse att avveckla medlemslånen hos Nordea, samt att uppmana de av Kommunals avdelningar som har investerat kapital i Nordea att påbörja avvecklingen av det.

Dela sidan