Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet
Anpassa

Jan-Ola Ersson är Working class hero på Hanhivittikkos fäbodar

Sofia Eriksson samtalar med månadens working class hero, Jan-Ola Ersson
Sofia Eriksson samtalar med månadens working class hero, Jan-Ola Ersson.
Foto: Malin Holmqvist
2011-05-04
Jan-Ola Ersson, verksamhetsledare på Hanhivittikkos fäbodar är maj månads "Working class hero".

Kulturreservatet Hanhivittikko fäbodar, strax norr om Övertorneå, är en unik plats.  Ängs- och betesmarken är en av de mest värdefulla i Norrbotten. Här finns en artrikedom som få andra fäbodar kan uppvisa. Dessutom spirar ännu växter som är utrotningshotade i Sverige.

Det är här vår månadens Working class hero Jan-Ola Ersson arbetar. Solen skiner och snön gnistrar på området. Det känns fridfullt och jag föreställer mig hur vackert det ska vara på sommaren.

Det är just det som är en av fördelarna med jobbet, närheten till naturen, säger Jan-Ola Ersson. Utevistelsen och all kontakt med våra djur.

Med årstidernas tjusningar så varieras arbetsuppgifterna. Just nu är det väldigt mycket fokus på snöskottning och vedhuggning och inne i kontoret planeras sommarens aktiviteter.

Jan-Ola har sedan 2004 arbetat som verksamhetsledare i den ideella föreningen Hanhivittikko Vänner.

- Välkommen in på kontoret, säger han och visar oss in till en röd idyllisk stuga där brasan sprakar sakta.

Fullt upp under sommaren

Sommaren, det är då det är högsäsong på Hanhivittikko fäbodar. Varje år den 8 juni slår de upp portarna och hälsar sommaren välkommen till Övertorneå med Salomondagen. Därefter är fäboden öppen dagligen hela sommaren till sista augusti.

- De flesta torsdagarna har vi temakvällar, berättar Jan-Ola. Vi är mitt uppe i den planeringen nu. 

Hanhivittikko fäbodars hemsida hittar man sommarprogram och information om verksamheten.

I juli har Jan-Ola och fäbovärdarna fullt upp. Då kommer turister och grupper från när och fjärran.

- Vi har guidade visningar med rundvandring bland växterna, djuren och byggnaderna. Som mest brukar det vara 500-600 personer. Vi har även en stuga för uthyrning, berättar Jan-Ola.

Trivsel på jobbet

Att arbetskompisarna är ett skäl varför Jan-Ola trivs så bra på jobbet är inte svårt att förstå. Stämningen mellan dem är på topp, de skojar och retas och fyller i varandras meningar.

- Ibland behöver vi inte säga nåt utan bara ge varandra en blick så vet vi vad vi menar, säger Jan-Ola. Vi har det riktigt trevligt tillsammans.

Det är en härlig teamkänsla och glädje på deras arbetsplats.

Medlem i Kommunal blev Jan-Ola 2001 då Lantarbetarförbundet gick samman med Kommunalarbetareförbundet. För honom är det viktigt att vara ansluten till facket.

- Lönen skulle dock behöva öka i takt med kraven som ställs på mig, säger Jan-Ola med glimten i ögat.  Men det är tur att facket finns. Jag har alltid fått hjälp och svar på mina frågor. Ni får fortsätta kämpa för oss så kanske lönen blir ännu bättre, skrattar Jan-Ola.

- Ni är då hjärtligt välkomna åter till oss här på Hanhivittikko fäbodar, avslutar månadens working class hero.