Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet
Anpassa

Görel Parffa är Kommunals Working class hero i mars

Görel Parffa
Undersköterskan Görel Parffa.
Foto: Malin Holmqvist
2012-02-10
Under de absolut kallaste dagarna i vinter träffade vi Görel Parffa, undersköterska och renskötare i Jokkmokk. Hon är mars månads Working class hero.

Termometern visar på närmare -40 grader när vi kommer till Jokkmokk, men inne på avdelningen där månadens Working class hero Görel Parffa jobbar möts vi av härlig värme. Hon sitter och samtalar med några av de äldre när vi kommer dit.

- Det här det bästa med jobbet, säger Görel med ett leende. Samtalen med de äldre, de har så mycket historia att berätta. Det är intressant för mig och jag tar mig tid att lyssna. När man känner att man förgyller deras vardag och märker deras glädje, det är den bästa lönen.

Sameprofilerad avdelning

Görel arbetar som undersköterska på ett äldreboende i Jokkmokk. Hon är same och avdelningen som hon jobbar på är en sameprofilerad avdelning. För samer har den blivit en symbol för samhällets respekt för den samiska kulturen. Görel önskar att det skulle finnas en helt renodlad samisk avdelning.

Den här avdelningen är profilerad men inte samisk fullt ut. Det är framförallt tänket, synsättet, normer och naturligtvis språket som är de stora skillnaderna.

Görel är orolig för att mycket av den samiska kunskapen och kulturen försvunnit eller slutat spridas och användas.

När Görel inte är på sitt ordinarie arbete så är det renskötseln i familjeföretaget som ligger henne närmast om hjärtat.

- Jag hjälper till så mycket jag bara kan. Det blir ett samarbete med släkten så att vardagslivet fungerar. När jag har semester hjälper jag storebror att samla in våra renar.

Semesterperioderna infaller alltid vid kalvmärkning så det blir till att jobba med renarna på sommaren. Görel ser inte det bara som arbete.

- Jag kopplar ändå av, det blir en skön mental avkoppling i harmoni med naturen. Det är inga speciella tider att passa och jag kopplar lättare bort tv och dator när jag befinner mig uppe i samebyn.

Flexibelt tänkande

Medlem i Kommunal har hon varit sen 1997.

- Det var helt naturligt för mig att bli medlem när jag började arbeta. En självklarhet.

Trots att hon trivs med sitt jobb så finns det alltid nåt man kan förbättra eller utveckla.

- Jag tror på flexibelt tänkande istället för att alltid tänka som man alltid gjort, säger hon och diskuterar lite arbetsfrågor med Sofia från Kommunal.

Görel har många järn i elden men hinner ändå med att drömma också.

- Jag vill se mig om att se om mer i världen. Jag vill bredda det jag redan kan, kanske gå en ny utbildning och jobba med ungdomar, berättar hon.

Vi hoppas att hennes drömmar går i uppfyllelse och tackar för besöket hos ännu en duktig medlem inom Kommunal.

  • Namn: Görel Parffa
  • Ålder: 35 år
  • Bor: Jokkmokk
  • Utbildning: Treårig omvårdnadsprogrammet. Vidareutbildning i Båsta.